Weeting is een samenvoeging van walking & meeting. Wandelmeetingexpert Martine de Vaan deelt in dit artikel twee werkvormen die je vandaag nog helemaal zelf kunt toepassen. Buiten lopen, mag je dat werken noemen? Wandel tijdens je werkdag! Zo kun je creatiever en energieker werken en vergaderen.
Martine de Vaan is bedenker van het weeting-concept en loopt 7 km per dag, zonder dat het tijd kost. Want lopen kost niet meer tijd dan zitten al ervaar je dat misschien wel zo. Ze ontwikkelde weetingroutes en werkvormen en introduceerde de nieuwe manier van werken bij organisaties. Ze laat zien dat we productiever, creatiever en energieker kunnen werken en vergaderen, door op te staan en te gaan lopen.
Weeting alone
Toen ik net met mijn weetingavontuur startte, zei mijn vriendin Dominique: ‘Wandelmeetings, dat heb ik nooit gedaan, maar ik loop regelmatig alleen een rondje op de Radboudcampus om even na te denken.’ Het past bij haar. De meeste mensen zouden dat niet durven. Waar veel mensen een stemmetje in hun hoofd hebben dat een wandelmeeting stiekem toch spijbelen van het werk is, is voor nog veel meer mensen een wandeling ‘om te denken’ helemaal een no-go.
Het voordeel van alleen lopen is dat je er niemand anders voor nodig hebt. Hoewel alleen lopen geen overleg is en dus geen wandelmeeting, is het wel een waardevolle aanvulling op de mogelijkheden om bewegen en buiten zijn in het werk te integreren. Het is een krachtige tool voor creativiteit en zelfmanagement. En of het nog een no-go is? Het zou zomaar kunnen dat de populaire Ommetje-app die ook door veel bedrijven is ingezet, de acceptatie van een rondje lopen voor een grote groep heeft veranderd. Je draagt immers bij aan de prestatie van je team!
All truly great thoughts are conceived by walking – Nietzsche
Solo brainwalking
Solo brainwalking is in essentie hetzelfde als brainwalking, maar dan alleen. Het is een van de werkvormen uit de Thuiswerktoolkit van het bureau Jonge Honden. Wat heb je nodig voor een solo brainwalk? Kaartjes in het formaat van je smartphone en een pen. Dit formaat past het best in een binnenzak. Gewone geeltjes kunnen ook, neem dan een blokje mee, dat schrijft makkelijker. Ook hier is het belangrijk om het genereren van ideeën te scheiden van het selecteren. Dus begin met zo veel mogelijk ideeën genereren, hoe breder hoe beter. Daarna ga je – in een volgende stap – selecteren.
Voordat je gaat lopen, schrijf je op een kaartje:
- Wat is de specifieke vraag die je wilt beantwoorden?
- De gedachten die je er al over hebt, en eventuele twijfels of andere opties.
Dan ga je naar buiten en lekker lopen, met als doel zo veel mogelijk ideeën te genereren en daarbij zo veel mogelijk invalshoeken uit te proberen. Met de kaartjes of geeltjes en een pen in de binnenzak ga je lopen en erover nadenken. Dit kan een rondje van tien minuten zijn, maar mag ook best even tijd kosten, kies afhankelijk van de vraag bijvoorbeeld een route van 1 tot 3,8 km. Als je tijdens het lopen iets bedenkt, ga dan gewoon even staan en schrijf elk idee op een apart kaartje of geeltje. Ideaal is een route met bankjes onderweg, maar je kunt ook gewoon blijven lopen en het vraagstuk doordenken.
Eenmaal terug schrijf je nog de laatste nieuwe ideeën die je onderweg kreeg op, zonder te selecteren op losse geeltjes. Gewoon, je hoofd leegschrijven. Daarna neem je even pauze, en dan pas ga je ordenen. In de volgende stap formuleer je de conclusie, je conceptoplossing voor het vraagstuk. Eventueel kun je een extra rondje lopen om van de beste ideeën naar een voorkeursoplossing te komen.
Bron: Walk your meeting – Productiever overleg, meer bewegen en vaker naar buiten met weeting