Als je de heilzame kracht van de natuur eenmaal kent, wil je als coach nú naar buiten en aan het werk gaan. En je coachee ook! Hilde Backus geeft in haar boek Wandelcoaching bij stress en onzekerheid – 7 Stappenplan voor coaches die de natuur in willen oefeningen die ervoor zorgen dat de coachee alles uit de wandelingen in de natuur haalt; hij of zij komt op adem, krijgt ruimte voor nieuwe inzichten, zet stappen en floreert.
Ontdek de kracht van de natuur
Even rustig stilstaan, ontspannen en ontsnappen aan dagelijkse stress, een vol hoofd leegmaken: dit gaat veel natuurlijker als je buiten wandelt en coacht. Jarenlang coachte ik mensen binnen. Ik hielp hen stress te verminderen, hun talenten te ontdekken en naar hun loopbaan en privéleven te kijken. Je kent het wel: stoelen tegenover elkaar, een kop koffie of thee erbij en dan onder het kunstmatige licht van de systeemplafondlampen serieuze zaken bespreken.
Goede coaching is goede coaching, en ook op zo’n manier kun je mensen heel goed verder helpen. Maar toch… stiltes voelden sneller ongemakkelijk. In plaats van het momenten te laten zijn om de gedachten eens rustig te laten stromen, was er de neiging om de stiltes op te vullen. Dan zei een coachee snel weer wat, terwijl ik zag dat hij eigenlijk nog een gedachte moest afmaken. Oogcontact is fijn, maar het kan ook te lang duren.
Doe de Basiswandeling
Toen ik aan de slag ging als wandelcoach, merkte ik hoe de natuur het effect van coaching kan versterken. Zodra ik met mijn coachees het bos in wandel, komt de ontspanning vanzelf. De Basiswandeling helpt om bewust aan te komen in het bos, uit je hoofd – dat beeldschermhoofd – te komen en je lichaam te voelen. Soms moeten we eerst een tijdje wandelen, maar ik zie het iedere keer weer gebeuren: een diepe ademhaling gevolgd door een ontspannende zucht, krampachtig opgetrokken schouders zakken, de blik verzacht.
Coachees laten hun gedachten de vrije loop, voelen zich door de frisse lucht en de ruimte ook vrijer. We hoeven niet de hele tijd oogcontact te maken, en als wandelcoach kan ik coachees ongemerkt heel vanzelfsprekend observeren. Stiltes zijn rustmomenten, waarbij de coachee kan mijmeren of iets kan laten bezinken.
De coachplek van Hilde Backus
De bomen, het stromende water van de Kromme Rijn in Amelisweerd (mijn wandelgebied), glibberige paden, kwetterende vogels, paddenstoelen: ze vormen associaties. De natuur helpt reflecteren, en buiten in het groen lukt het coachees veel makkelijker om een bron van creativiteit en inzicht aan te boren.
Bron: Wandelcoaching bij stress en onzekerheid – 7 Stappenplan voor coaches die de natuur in willen door Hilde Backus