In zijn nieuwe boek Dit is coachen voorziet Karsten van Slooten coaches, leidinggevenden, docenten en studenten van een solide basis om effectief te coachen of coachgerelateerde taken uit te voeren in hun professionele rol. Het boek biedt essentiële theoretische achtergronden die onmisbaar zijn voor coaching, en geeft coaches de benodigde kennis om succesvol te opereren.
Basisboek én persoonlijk transformatiehandboek
Dit is coachen is op twee manieren te lezen:
- Je kunt het in de eerste plaats lezen als een compleet basisboek voor iedere coach, beginnend of gevorderd. Als je een beginnend coach bent, heb je na het lezen van het boek een stevige basis om aan de slag te gaan als coach. Als je al een tijdje aan het werk bent als coach, helpt het boek je om vanuit verschillende invalshoeken naar je eigen manier van coachen te kijken en de methodische en theoretische ondergrond van je handelen uit te bouwen. Het is ook geschikt voor alle professionals die begeleidende of coachende beroepen hebben of begeleidende taken in hun functie uitvoeren. Ten slotte kan het boek uitstekend ingezet worden als studieboek voor studenten die opgeleid worden voor dergelijke functies.
- De tweede manier waarop je het kan lezen, is als een transformatiehandboek. In hoofdstuk 1 krijg je een vraag aangereikt. Die vraag luidt: ‘heb jij de weg naar binnen al gevonden?’, en ik kom erop terug in de laatste paragraaf. Veel mensen leven zonder ooit naar binnen te kijken en de weg naar hun eigen innerlijk te bewandelen. Dat is niet zo gek. De weg naar binnen vinden vereist stilte. Maar er is zo weinig stilte. De weg naar binnen vraagt je om te kijken naar mooie, maar ook naar pijnlijke plekken. Vaak zijn we geneigd die plekken op allerlei manieren toe te dekken. Als coach vermeerder je jouw waarde voor degene die tegenover je zit enorm als je zelf de weg naar binnen hebt bewandeld. Je zult merken dat als je dat gedaan hebt, je meer van binnenuit kunt begrijpen wat de coachee doormaakt in zijn eigen proces. Dit resoneert bij de coachee, waardoor een gevoel van veiligheid en ruimte ontstaat. Je kunt het dan ook zien en lezen als een persoonlijk transformatiehandboek, dat je alle ingrediënten biedt om zelf naar binnen te keren en te zien wat je daar vindt.
Het boek biedt vier onmisbare ingrediënten voor resultaatgericht coachen en voor persoonlijke ontwikkeling:
- theoretische invalshoeken
- coachingsmethoden, en gesprekstechnieken
- reflectievragen
- voorbeeldsituaties uit de praktijk
Kerngedachte uit Dit is coachen
De rode lijn in Dit is coachen is de manier waarop we biografisch gevormd zijn. Hoe iemand gevormd is in de loop van zijn leven, door opvoeders, door positieve of negatieve ervaringen, door de manier waarop iemand heeft leren denken, bepaalt hoe diegene vandaag in het leven staat. Dat is echter geen eindstation. De mogelijkheden voor verder leren zijn eindeloos. Als coach heb je daarin een belangrijke rol.
In leer- en veranderprocessen is de eerste stap altijd de stap naar bewustwording. Bewustwording gaat over de vraag hoe bepaalde patronen tot stand zijn gekomen, wat hun functie is en op welke manier ze de coachee wel of niet dienen. De functie van bepaalde denk- of gedragspatronen ligt altijd verscholen in het verleden. De functionaliteit of disfunctionaliteit ervan is te identificeren in het heden. De verandering die de coachee wenst, kan hij veel beter realiseren als hij zich bewust is van deze twee componenten.
Verder lezen? Dit is coachen – Basisboek voor resultaatgericht coachen