Wat is job crafting?
Ina Ahuis: ‘Schitteren en schutteren in ons werk’
Boom Coaching Podcast: Emoties doe je maar thuis
Praten over hooggevoeligheid op je werk
Rouw na verlies van werk
Aan de slag met generatiemanagement
Emoties doe je maar thuis
Giftig gedoe op de werkplek is Managementboek van het Jaar 2024
Slim met energie omgaan
De fasen van een conflict
Loopbaancoaching: óók voor loopbaancoaches
‘Ik vind mijn werk niet meer leuk en weet niet wat ik wil’, ‘Ik wil zo graag promotie maken, maar zet op de een of andere manier niet de juiste stappen’, ‘Soms vraag ik me wel eens af of een andere baan niet beter bij mij past.’ Zomaar wat thema’s die tijdens loopbaancoaching centraal kunnen staan. Als loopbaancoach, ook wel loopbaanbegeleider genoemd, heb je dan ook een prachtige functie. Door de juiste vragen te stellen en de juiste methodiek toe te passen, zorg je dat mensen eindelijk die stap naar een nieuwe baan durven te zetten. Weer een opleiding gaan volgen. Of, voldoende assertief zijn om hun wensen bij hun huidige werk uit te spreken. Op Boom Coaching bieden we hiervoor een uitgebreid aanbod aan artikelen, methodieken en werkvormen, dankzij de samenwerking met loopbaancoaches, coachees en professionals.
Loopbaancoaching: methodieken en thema’s
Om gericht loopbaancoaching in te zetten, kun je kiezen voor uiteenlopende methodieken en thema’s. Het is altijd goed om je kennis zo breed mogelijk te krijgen, zodat je loopbaancoaching op maat kunt bieden. Wil je bijvoorbeeld een coachee krachtiger en met meer zelfvertrouwen aan het bureau laten zitten? Dan kun je denken aan een techniek om de assertiviteit te verhogen. Wil je weten over welke talenten een coachee beschikt? Dan zijn er diverse persoonlijkheidsonderzoeken inzetbaar gericht op onder meer talent en karakter. Mindmapping is ook een interessante methodiek: daarmee leren coachees op overzichtelijke en snelle wijze aantekeningen te maken. Ook handig voor als ze weer de studiebanken ingaan om de opleiding van hun dromen te volgen.
Valkuilen en succesfactoren loopbaancoach
Het is in elk geval belangrijk als loopbaancoach om niet te vertellen hoe een loopbaan eruit moet zien, maar de coachee zo te begeleiden dat deze zelf tot de antwoorden komt. Alleen dan is de motivatie het grootst, waardoor de coachee de verdere carrière ook daadwerkelijk met plezier doorloopt. Kortom: je gaat samen op onderzoek uit, zet aan tot nadenken, prikkelt, geeft tips en biedt handvatten om concreet tot een verandering te komen. Uiteraard passend bij iemands karakter, leefwijze en mogelijkheden. Vergeet uiteraard nooit om ook op de juiste wijze alle inspanningen te evalueren. Alleen dan kom je tot het beste resultaat, zonder dat de coachee gestrest raakt of juist te weinig geprikkeld.
Kennis en vaardigheden bijleren
Kortom, ben je loopbaanbegeleider en vind je ook dat je nooit bent uitgeleerd? Of ben je geen loopbaancoach, maar wil je zelf je loopbaan vormgeven? In beide gevallen hebben wij volop boeken, materialen en tools beschikbaar om je kennis bij te brengen en concrete vaardigheden aan te leren.