Wil je als hsp alles uit je werk halen, ga dan het gesprek aan over hooggevoeligheid. Er zijn meerdere redenen waarom dit gesprek moet worden gevoerd. Als jij kunt zorgen voor meer begrip, ga je als hsp meer floreren. Jouw hsp-persoonlijkheid heeft eigenschappen die hét verschil kunnen maken in een bedrijf en samenleving in transitie: zoals creativiteit, flexibiliteit, verantwoordelijkheid, intelligentie, betrouwbaarheid en zelfdiscipline.
Praten over hooggevoeligheid helpt
Jij hebt een natuurlijk vermogen om holistisch naar de mensheid en de wereld te kijken, om duurzaamheid en kwaliteit in het arbeidsproces te brengen. Je bent van onschatbare waarde! Zeker in een krappe arbeidsmarkt. Als hsp ben jij echter ook degene die het snelste omvalt als er te veel druk op je wordt uitgeoefend, als je leidinggevenden incompetent zijn of de sfeer in een bedrijf slecht is. Ken dus je waarde en spreek over de condities die je nodig hebt.
Ga het gesprek aan vanuit kracht en zelfbewustzijn. Ben je erg emotioneel omdat je net een conflict hebt, dan is dit niet zo’n goed moment. Je kunt beter wachten tot je je kracht hebt hervonden. Als je spreekt vanuit zelfbewustzijn, rust en kracht is het voor je gesprekspartner veel makkelijker om jou te begrijpen dan wanneer je alleen maar je onmacht en frustraties op tafel legt. Je mag wel eerlijk en kwetsbaar zijn, maar voorkom dat je jezelf positioneert als slachtoffer. Wees open vanuit een krachtige houding. Wie wil niet dat zijn ware kracht, wijsheid en licht door zijn werk of roeping schitteren en stralen? We zijn hier op aarde om onszelf zo veel mogelijk te verbinden met onze ware, authentieke rol. Als jij jouw uniciteit weet te omarmen, jezelf in je eigenheid liefhebt, zul je dit naar anderen uitstralen.
Ken je kwaliteiten en bespreek deze eerst. Laat de positieve kant van hooggevoeligheid zien. Bespreek dan je rechten, grenzen en zelfrespect en kom zelf met ideeën hoe dit verbeterd kan worden. Door vanuit je ware authentieke zelf te spreken, kun je je onderscheiden op een positieve manier. Als je jezelf niet uitspreekt, kunnen er gemakkelijk vooroordelen en misverstanden ontstaan.
Je hebt dus wat huiswerk te doen alvorens je het gesprek zoekt met je leidinggevende of collega’s. Het is essentieel dat je je kernkwaliteiten kent en precies weet wat je uitdagingen zijn, welke behoeften je hebt en hoe je bij de oplossing komt. Zoek deze zaken dus altijd eerst uit. Hoe zelfbewuster en positiever je het gesprek in gaat, hoe groter de kans dat je positieve veranderingen kunt bewerkstelligen. Volg het stappenplan hieronder.
OEFENING KERNKWALITEITEN Welke kernkwaliteiten ofwel unique selling points heb jij? Onderzoek jouw sensitieve eigenschappen om een top 5 van jouw persoonlijke kwaliteiten samen te stellen die voortkomen uit jouw hooggevoeligheid. Ik raad je aan om eens goed stil te staan bij jouw kernkwaliteiten. Neem de tijd om deze uit te schrijven. Twijfel je? Spreek er dan eerst over met vrienden of familie die jou goed kennen. Bereid als oefening voor jezelf een pitch voor waarin je solliciteert voor je ultieme baan. In enkele zinnen beschrijf je jouw persoonlijke profiel en beveel je jezelf aan voor de functie die je ambieert. Zorg dat jouw hsp-eigenschappen goed uit de verf komen. Wees moedig en trots. |
Stappenplan voor een gesprek
Heb je een specifiek probleem waarover je met je meerdere of collega wilt spreken? Als je je kernkwaliteiten kent, bekijk dan waar de frictie zit. Onderzoek eerst heel goed wat jouw uitdaging is. Bekijk het vanuit jouw perspectief. Waar heb ik last van? Wat is de oorzaak van het feit dat ik niet vrij, authentiek en met plezier kan werken? Formuleer voor jezelf op basis van deze uitdaging een behoefte en bedenk vervolgens wat de oplossing is (vanuit jouw perspectief). Let erop dat je oplossing specifiek, haalbaar en positief is.
Stap 1 tot en met 4 van onderstaand stappenplan formuleer je thuis vooraf en proactief. Welke afspraken heb jij nodig om tot jouw behoefte te komen? Dan ga je het gesprek feitelijk voeren. Je begint het gesprek met de stappen 1 tot en met 4. Na stap 4, het voorstellen van een oplossing, blijf je stil en bied je ruimte voor het verhaal (de mening/de ervaring) van de ander. In ieder gesprek is natuurlijk ruimte voor een weerwoord en het perspectief van de ander. Dit is de fase van uitwisseling en onderhandeling. Luister oprecht naar het verhaal van de ander. Houd het bij luisteren, laat je niet uit de tent lokken, gebruik geen emoties, verklaringen of verontschuldigingen.
Ten slotte werk je toe naar het einde van het gesprek. Het is beter wanneer jij de afronding zelf vormgeeft. Maak het gesprek niet langer dan nodig. Beëindig jullie gesprek met concrete afspraken. Kom je niet tot tevredenstellende afspraken, vraag dan tijd om erover na te denken en nog eens op het gesprek terug te komen.
We krijgen dan het volgende stappenplan:
Stap 1 Mijn kwaliteit(en): Benoem je kwaliteiten onbeschroomd, met kracht en positiviteit. Bijvoorbeeld: Ik ben enorm goed in complexe taken structureren. Dit is een aspect van mijn hooggevoeligheid.
Stap 2 Mijn uitdaging: Benoem je uitdaging, het liefst met weinig emoties of zorg dat je je emoties zelf blijft dragen. Bijvoorbeeld: Ik krijg niet voldoende tijd om deze complexe vragen uit te werken.
Stap 3 Mijn behoefte: Leg uit welke behoefte je hebt en wat je nastreeft.Bijvoorbeeld: Ik heb het nodig om één dag per week ongestoord bezig te zijn met de complexe taken.
Stap 4 Mijn oplossing: Bijvoorbeeld: Ik kan op donderdagen thuiswerken of werken in een stille ruimte.
Dit deel bereid je thuis voor. Nadat je stap 1 tot en met 4 hebt gecommuniceerd, komt het tweede deel van het gesprek.
Stap 5 Ruimte voor weerwoord en onderhandeling: Luister oprecht naar het verhaal van de ander. Laat je niet in een discussie meetrekken. Houd het bij luisteren en gebruik geen emoties.
Stap 6 Conclusie en afspraken: Kom op basis van de wederzijdse behoeften en mogelijkheden tot conclusies en concrete afspraken. Bijvoorbeeld: Nu ik hoor dat jij er geen bezwaar tegen hebt, zal ik het eerst een maand proberen en dan hebben we na een maand een evaluatiegesprek. Welke dag en tijdstip komt je uit?
Speciaal voor jou heb ik dit stappenplan uitgewerkt in een luisterversie die je helpt in je kracht te komen. Je vindt deze onder mijn meditaties op de website www.natuurlijkhsp.nl. Ik begeleid je hier om jezelf in een positieve, krachtige persoonlijkheid te zetten en van hieruit je communicatieve vaardigheden te versterken. Ik help je om naar concrete oplossingen toe te werken. Met concrete oplossingen in de hand maak je het gesprek veel duidelijker en geef je mogelijkheden tot onderhandeling. Ik help je om steeds de positieve aspecten van je persoonlijkheid te benadrukken en durven uitspreken welke voorwaarden (ruimte, tijd, afspraken, grenzen of sfeer) jij nodig hebt om beter tot je recht te komen. Weet je nog onvoldoende wat je kwaliteiten, uitdagingen of behoeften zijn? Of zie je zelf nog geen oplossingen? Met het boek HSP op de werkvloer leer je meer over jezelf. Zoek hulp als je nog meer nodig hebt. Ik bied zelf hsp-trainingen met gelijkgestemden en bied therapeutische trajecten, maar er zijn ook veel andere goede hsp-coaches. |
Bron: Dit artikel is een bewerking van hoofdstuk 3 ‘Werken als HSP’ uit HSP op de werkvloer door Susan Marletta Hart.