Met OPTIMISME aan het werk help je jouw medewerkers, teams of coachees om aan vertrouwen te bouwen, onder alle omstandigheden. Zodat ze potentieel optimaal benutten en blijven groeien. En dat maakt positieve prestaties met succes en werkgeluk mogelijk. In haar boek deelt Juul van den Boomen een optimiser waarmee iemand zijn blik op de werkelijkheid aan beïnvloeden.
Optimiser: verander je perspectief
Kies een vervelende ervaring, liefst zo actueel mogelijk.
- Kijk naar onderstaand voorbeeld en gebruik het als template.
- Beschrijf vanuit de 3P’s hoe je tegen de situatie aankijkt, dus vanuit de drie dimensies persoonlijk, permanent en pervasief.
Neem dan de tijd om de situatie met een andere bril op te bekijken, vanuit de tegenovergestelde dimensies: maak de situatie onpersoonlijk, tijdelijk en specifiek.
Voorbeeld: je bent een enorm belangrijke opdracht kwijtgeraakt. Je ziet hier voorbeelden van hoe je je zou kunnen voelen en daarna manieren waarop je je perspectief zou kunnen wijzigen.
Optimisme als vaardigheid
Je hebt het gezien: er zijn in feite drie ‘cognitieve draaiknoppen’ waarmee mensen hun blik op het leven, op de werkelijkheid kunnen beïnvloeden:
- Op welke informatie focust iemand zich met zijn aandacht?
- Hoe groot is het vertrouwen in de eigen invloed?
- Welk verklaringsstijl over ervaringen en gebeurtenissen heeft iemand en welk verhaal creëert hij dus over zichzelf?
Net heb je gelezen hoe je een verklaringsstijl kunt ontwikkelen naar meer optimisme. Als het gaat om de andere twee ‘cognitieve draaiknoppen’ kun je je richten op het versterken van een aantal andere activiteiten en vaardigheden. Dit zijn activiteiten die ons als mensen helpen (en in het verleden altijd hebben geholpen) om in een voortdurend complexer en onzekerder wordende wereld te overleven en te floreren. Waarmee we door onze aandacht en informatieverwerking te focussen onze motivatie vergroten en door daadwerkelijk te ondernemen, te experimenteren en te leren ons (zelf)vertrouwen versterken.
Activiteiten die optimisme versterken zijn:
- Dromen en verbeelden: visualiseren wat we belangrijk vinden en nastreven.
- Focussen op waarde creëren: impactvolle veranderingen en echte vooruitgang leveren zelden slechts aan één persoon voordeel op. Succesvol zijn is vrijwel onmogelijk zonder waarde te leveren aan een groter geheel. Dus: waarde creëren die herkend en erkend wordt.
- Gaan voor dat wat werkt: een focus op mogelijkheden en oplossingen. Gericht op feitelijke effectiviteit. Overtuigingen zijn maar overtuigingen en van nature subjectief. Daarom is het essentieel om optimisme te onderbouwen met realisme, met feiten en kennis die al een bewezen effect hebben.
- Verbinden en delen: door ideeën en idealen te delen vanuit verbinding worden ze groter. Briljante ideeën die niet gedeeld worden, zijn waardeloos. Daar wordt geen energie aan verbonden en dus ontstaat er geen beweging.
- ‘Fantastisch falen’: proberen, experimenteren, leren en evalueren. Er is geen weg vooruit zonder vrijuit ideeën te onderzoeken en deze te testen.
- Van denken naar doen: actie in de taxi! Met goede bedoelingen alleen zijn nog nooit successen behaald. En is geen echt (zelf)vertrouwen gebouwd. Dus gaan staan voor waar je in gelooft en het ook echt in de praktijk toepassen. Mooie praatjes vullen geen gaatjes. Dus ook geen excuses maken, maar obstakels identificeren én slechten of omzeilen.
- Geduld hebben: groot dromen, kleine stappen zetten, in de goede richting. Soms hebben zaken wat tijd nodig. Een gezonde zwangerschap duurt ook niet korter dan een maand of negen …
Je hebt nu inzicht in de belangrijkste drie knoppen waaraan we kunnen draaien om onze blik op de werkelijkheid wat optimistischer in te stellen. En hierboven heb je nog een opsomming van belangrijke activiteiten gevonden die helpen om die optimistische mindset in de praktijk te brengen. Die activiteiten zijn in theorie prima uit te voeren. Alleen … waarom doen we dat dan niet gewoon? Het antwoord op de vraag waarom het niet altijd vanzelf gaat, ligt in ons brein. En daar liggen ook de sleutels waarmee we juist positieve veranderingen kunnen realiseren. Diezelfde kennis geeft meteen extra handvatten die je in kunt zetten om optimisme en daarmee ons functioneren te optimaliseren.
Kortom, met die kennis van ons brein kunnen we onze hersens wat beter gebruiken. Want:
‘Life is simple, it’s just not easy.’
(Bron onbekend)
Uit: OPTIMISME aan het werk. Optimaliseer prestaties en werkgeluk met de power van optimisme
Meer lezen uit Optimisme aan het werk? Met een abonnement op Boom Coaching Collectie lees je het complete boek online. |