Een gedeelde purpose is essentieel voor effectief teamwerk en samenwerking. Maar hoe vertaal je deze gezamenlijke missie naar praktische acties binnen jouw team? Dit artikel biedt waardevolle tips en handvatten om aan de slag te gaan met prosociale samenwerking.
Ontdek hoe je jouw enthousiasme kunt benutten, onzekerheden kunt overwinnen, en de juiste omstandigheden kunt creëren om een team te laten floreren. Met behulp van de ProSocial-matrix en praktische voorbeelden leer je stap voor stap hoe je een stevig fundament legt voor succes.
Samen aan de slag met de gezamenlijke purpose
Als een team een gedeelde purpose heeft bepaald, is er een stevig fundament gelegd onder de samenwerking. Hoe kunnen jullie samen verder bouwen aan de prosociale samenwerking? Wat is een volgende stap? Hoe kun je dit binnen jouw groep verspreiden en hoe zorg je voor de juiste omstandigheden voor het team? Dit artikel biedt je praktische handvatten en een spiegel voor je eigen enthousiasme en twijfels.
Begin bij jezelf
Jouw enthousiasme of nieuwsgierigheid is een goed begin. Als je zelf ergens voor warmloopt, is het gemakkelijk om een ander er eveneens voor te interesseren. Misschien heb je ook twijfels. Je weet niet of het in de groep goed zal worden ontvangen. Zijn ze er wel klaar voor en zitten ze erop te wachten? Logische gedachten, maar ze helpen je niet meteen verder.
Onderzoek je enthousiasme en twijfels
Wat beter werkt, is om te bedenken waar je enthousiast over bent en welke steun er beschikbaar is. Daarnaast kun je twijfels en belemmeringen onderzoeken. Daarna kun je kijken hoe je verder wilt.
Werken met de matrix
Om zowel de positieve als negatieve gedachten en gevoelens de ruimte te geven, werken we binnen ProSocial veel met de matrix (gebaseerd op ACT). In hoofdstuk 4 van ons boek Teamkracht met ProSocial gaan we hier dieper op in zodat je er met je team mee kunt werken. Je kunt er echter nu al mee aan de slag om je eigen motivatie te onderzoeken.
De matrix in praktijk brengen
In figuur 3.1 zie je een lege matrix met in elk vlak een vraag. Begin rechtsonder, schrijf jouw persoonlijke, belangrijkste antwoorden op die vraag op en ga dan met de klok mee de andere vlakken af. Ter inspiratie zie je cursief mogelijke antwoorden.
Duidelijkheid krijgen over je motivatie
Wellicht geeft dit overzicht je al duidelijkheid over je motivatie (waarom vind je dit belangrijk) en belemmeringen (waar zie je tegenop). Ook heb je als het goed is al ideeën wat je wél kunt doen om aan de slag te gaan (rechtsboven). Als blijkt dat er onzekerheden of belemmeringen zijn: dat is heel normaal! Misschien zie je praktische bezwaren (waar halen we de tijd vandaan, hoe leg ik het uit, …). Daar kun je soms praktische oplossingen voor bedenken. Als je weet hoe je moet beginnen, versterkt dat je vertrouwen en motivatie om iets te doen.
Twijfels hanteerbaar maken
Misschien heb je twijfels die niet ‘opgelost’ kunnen worden, of voel je je onzeker of het team hier wel op zit te wachten. Als die twijfel hanteerbaar is (bijvoorbeeld met de plannen in het vak rechtsboven), ga dan gerust verder. Vind je de stap nog te groot, zoek dan wat er wel kan. Ga met een collega in gesprek, schakel iemand in om je te helpen of verdiep je eerst verder in ProSocial.
Krijg inzicht in de dynamiek van de groep
Wat ook kan bijdragen aan je motivatie en vertrouwen is een helder beeld van hoe het met de groep gaat. Hoe zijn de onderlinge verhoudingen? Wat is de context: is het bijvoorbeeld hiërarchisch of gelijkwaardig, met veel weerstand uit de omgeving of juist steun? Bestaat de groep uit vrijwilligers of niet, is er nu veel inzet of niet? Als het je helpt, kun je een matrix maken van jouw inschatting van het team: wat denk je dat het team belangrijk vindt en waar zitten de obstakels? Welk gedrag zie je? Zijn de groepsleden behulpzaam, open en enthousiast of zie je frustratie, gekibbel, geroddel of terugtrekgedrag? Door eerlijk naar jezelf te zijn over hoe jij de groep ziet, krijg je doorgaans meer vertrouwen. Je weet wat je te wachten staat en dus kun je nadenken hoe je het aanpakt.
Identificeer hulpbronnen en ondersteuning
Tot slot is het waardevol om na te denken over wat er allemaal is om jou en je groep te helpen. Welke vaardigheden en sterke kanten breng jij mee om de groep te helpen ontwikkelen? Misschien heb je een goede band met veel leden, ben je creatief met werkvormen, weet je mensen in beweging te brengen of heb je ervaring in het voeren van goede gesprekken.
Benut externe steun
Ook je groepsgenoten hebben van alles in huis waarmee ze het team verder kunnen helpen. Bovendien biedt de omgeving misschien kansen: een teamcoach die ingeschakeld kan worden, ervaren en betrokken mensen die wat verder weg staan zoals oud-leden of het management, een subsidiepotje bij de gemeente. Benut die steun vooral als het jou en jullie verder helpt.
Bron: Teamkracht met ProSocial – Van eigenbelang naar betekenisvol samenwerken door Jenny Blaauwbroek en Matthijs Steeneveld
Kom naar het Jaarcongres Teamcoaching
Op Het Jaarcongres Teamcoaching vertelt Matthijs Steenveld je hoe je de sterke kanten in je team aanboort.
Als teamcoach of leidinggevende wil je het beste uit je team halen. Alleen mensen samenbrengen is niet genoeg. Een team worden en blijven vereist toewijding en discipline en het vermogen om lenig te denken. Wat zijn de bouwstenen voor een topteam? Hoe ga je om met de onderstroom en voer je ingewikkelde gesprekken? Hoe zorg je voor een divers team en hoe creëer je een veilige omgeving voor iedereen? Deze en andere vragen staan centraal op donderdag 7 november 2024.