Hoe kun je als leidinggevende of (team)coach de regie nemen om op een sprankelende manier het verschil te maken? In hun nieuwe boek Van sluimeren naar sprankelen leggen drielingbroers Stephen Steijger, Viktor Steijger, Erik Steijger en Arjan Jansen van ’t Land de VITAAL- en WENDBAAR-methodiek uit waarmee je dit sluimerende probleem niet alleen opspoort, maar ook effectief aanpakt.
In de schaduw van de dagelijkse kantoorroutine sluimert iets ongrijpbaars: minstens 50% van de medewerkers gaat niet voluit, zo blijkt uit recent Gallup-onderzoek. Dit sluimeren knaagt aan levensgeluk, ondermijnt bijdragen aan het geheel en kost organisaties handenvol geld. Is dat wat we willen?
Pak de regie in de 24/7 ratrace
Een opvallende trend is het fenomeen ‘quiet quitting’: fysiek aanwezig, maar mentaal afgehaakt. Subtiel, stil en vaak vermoeid, beperkt tot wat strikt nodig is voor het salaris. Weinig tot geen extra inzet, en bij verminderde productiviteit krijgt een werkgever minder waar voor zijn geld. Wij noemen dit onnodige verspilling. Van kapitaal, talent en energie, wel te verstaan.
‘Niets is wat het lijkt!’
‘De helft loopt op zijn tenen of is ‘stilletjes afgehaakt’’
Dit is echt een blinde vlek voor veel organisaties!
Sluimeren betekent dat je minder energie hebt of geeft, niet het beste uit jezelf haalt, minder actief bent of niet in staat bent om te vlammen. Een laag verzuim betekent maskeert dat er medewerkers zijn met motivatieverlies, of die overwegen om te vertrekken of een verstoorde werk-privébalans hebben en overvraagd zijn. Quiet quitting is naar ons idee van alle tijden, alleen lijkt het nu meer aanwezig.
In tegenstelling tot de eerder verschenen boeken wilden wij nu een boek schrijven alsof je met een vriend op een kruk aan de bar praat. Voorheen was het vaak zoals Mark Twain zei: ‘Ik had geen tijd om een kort boek te schrijven, dus schreef ik maar een lange…’.” Als grondleggers van de gevalideerde VITAAL!-methode, wetenschappelijk getoetst door de Universiteit van Utrecht, baseren Viktor en Stephen hun gedachtegoed op evidence-based onderzoek en praktijktheorie en hiervoor ook certificeringstrainingen faciliteren voor vakcollega’s.
Een essentieel onderdeel van het boek is de unieke VitaliTrend-scan®, een digitale thermometer waarmee je binnen 3 minuten kunt ontdekken hoe het staat met jouw welzijn, werkgeluk en prestaties, of dat van je team. Wij signaleren de ‘rode vlaggetjes’ en tonen hoe je weer de regie kunt nemen om jezelf of je team naar nieuwe hoogten te brengen.
Dit boek biedt een helpende hand aan coaches, leidinggevenden, managers, adviseurs duurzame inzetbaarheid en werkgeluk die worstelen met de stille epidemie van ‘quiet quitting,’ waarbij medewerkers fysiek aanwezig zijn, maar mentaal zijn afgehaakt.
‘Deze wereld zit te wachten op mensen die sprankelen’
V.i.t.a.a.l.-handvat en het W.EN.D.B.A.A.R.-handvat
In deel 1 dagen we je uit tot diepe zelfreflectie aan de hand van de zeven VITAAL! principes van persoonlijk leiderschap. Met praktische handvatten, zoals een introductie van het integrale concept van het ‘Klavertje Zeven’, biedt het sleutels tot werkplezier, geluk en verbeterde prestaties. Ook het WENDBAAR-handvat voor realisatiekracht komt aan bod, om stapsgewijs daadwerkelijk te kunnen groeien, veranderen of zelfs transformeren. Je maakt kennis met de vier energiestanden die we vaak tegenkomen in het teamklimaat: Sluimeren, Stressen, Sudderen en Sprankelen.
Hoe je als coach bij grensoverschrijdend gedrag het werkklimaat kunt versterken
Met de ernst en de omvang van de grensoverschrijdende praktijken bij de publieke omroep in Hilversum verlangen we met weemoed terug naar die flagrante serie “The Office” (2005-2013), een soort comedyserie die de dagelijkse gang van zaken volgt op het kantoor van Dunder Mifflin Paper Company. In deze schijndocumentaire valt het personage Michael Scott op door ongepaste opmerkingen en grappen, wat zowel ongemak bij zijn medewerkers als bij de kijkers plaatsvervangende schaamte en helaas veel pijnlijke herkenbaarheid oproept. Deze fictie is echter kinderspel vergeleken met de giftige “Office-praktijken” die onverbloemd naar boven komen in het recent verschenen rapport van de commissie-Van Rijn.
Terug in het heden zien we de volgende trends:
- 2,6 miljoen Nederlandse werknemers ervaren ongewenst gedrag zoals treiteren, roddelen en kleineren op de werkvloer.
- Meer dan een kwart van alle werkenden in Nederland geeft aan slachtoffer te zijn geweest van pestgedrag door een collega.
- In één op de zes gevallen van pesten is zelfs een leidinggevende betrokken, volgens vakbond CNV (Bron: AD 24-01-2024).
Anno 2024 zijn deze giftige praktijken nog steeds de wrange werkelijkheid en heeft 1 op 4 vier weleens te maken gehad met een giftig werkklimaat. Tijd voor een team-check up en vier cruciale vragen om dit te hanteren met het noodzakelijke tegengif.
In wat voor team zit jij?
We zetten vier soorten teams op een rij. Bekijk zelf met voor team jij te maken hebt. Teamklimaat gaat vaak over veiligheid of sterk over energie. Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de energie van organisaties en teams in werkend Nederland. Er vallen vier verschillende teamzones te onderscheiden, die wij hebben omgedoopt tot vier verschillende soorten energiezones van teams.
Wat bedoelen wij eigenlijk met de term ‘energie’? Voor sommige ingewijden klinkt het misschien wollig, soft of esoterisch, maar het is onontbeerlijk om in leven te blijven. Energie is net zuurstof. Maar ook een soort water uit de kraan. We denken er nauwelijks over na, maar het is zo voelbaar. Energie draait om positief gedrag en beweging. Een veilige sfeer waarin iedereen zichzelf kan zijn en zich niet inhoudt of zich anders voordoet. Of, in meer of mindere mate, een gebrek daaraan. De andere dimensie is actie, de inzet en de bijdrage om teamprestaties te leveren.
Door: Stephen Steijger, Viktor Steijger, Erik Steijger en Arjan Jansen van ’t Land
Bron: Van Sluimeren naar Sprankelen – Pak de regie in de 24/7 ratrace
Weggeefactie
-
Wil je een gratis exemplaar ontvangen van het inspirerende boek ‘Van Sluimeren naar Sprankelen. Pak de regie in de 24/7 ratrace’? Laat ons weten waarom juist jij dit boek graag wilt lezen of wie je dit boek gunt. Stuur vóór 29 maart a.s. een e-mail naar: info@optimaal-talent.nl en maak kans op één van de drie exemplaren.