Veerkracht ontwikkelen vanuit trauma is het krachtigste proces waarvan je als coach getuige kunt zijn. Met de Faith-methode geef je je coachee handvatten die hij op verschillende momenten kan inzetten. Bij de Faith-methode zijn er geen regels, maar wel theorieën, oplossingen en inzichten. De Faith-methode is opgebouwd uit vijf componenten: Feel, Attention, Inspiration, Time en Heal.
1. Feel
Voelen en inzien wat er echt is. Niet meer en niet minder. De emotie accepteren, erin gaan zitten, waardoor ze zachter kan worden en ze zelfs kan gaan oplossen. Als je in staat bent om emoties die je eigenlijk liever niet voelt toch aan te kijken en vast te pakken, dan kun je ze gaan loslaten. Wat belangrijk hierbij is, is dat je alleen maar de pure emotie toestaat. Het hoofd mag niet meedoen. Dus geen gedachte die het erger maakt of juist gaat bagatelliseren. Het gaat erom dat je in het gevoel gaat zitten. Er zijn verschillende manieren om de gedachten die natuurlijk wel komen, zo te sturen dat ze het gevoel niet in de weg hoeven te staan. Visualisatie helpt daarbij. Dan is het hoofd lekker bezig en kan gevoel doorgaan. Door het op deze manier aan te gaan, creëer je ruimte voor nieuwe en positieve energie. En sta je open voor alles wat het leven je nog meer te bieden heeft. Je kunt weer creatief zijn.
2. Attention
Alles wat je aandacht geeft, groeit. Daarom is het van belang om te ontdekken waar de cliënt zijn aandacht op richt en wat dat met die persoon doet. Zijn deze gedachten wel opbouwend? Of belemmeren ze persoonlijke groei en ontwikkeling? Om die reden is het handig gedachten in kaart te brengen, zodat de cliënt leert te focussen op de gedachten die het groeiproces ondersteunen. Negatieve gedachten kunnen worden omgedraaid, zodat de aandacht komt te liggen bij zaken die iemand vooral wél wil. En niet alleen gedachten, maar ook het handelen van de cliënt kan gericht zijn op het in stand houden van een situatie die hij eigenlijk helemaal niet wil. Er zijn meerdere manieren om een cliënt het inzicht te geven op welke wijze hij zijn gedachten en handelen positief kan organiseren.
3. Inspiration
Door de nieuwsgierigheid van de cliënt te prikkelen, gaan het brein en het lichaam anders reageren. Iemand komt weer in een positieve stand. Dit draagt bij aan herstel van veerkracht en aan denken in mogelijkheden. Kijk met je cliënt naar wat hem inspireert. Waardoor wil hij in beweging komen? Het stimuleren van dit proces is een bewezen techniek om zelfinzicht te verkrijgen. Hierbij geldt dat ieder persoon anders is, dus is het belangrijk om op verschillende manieren de cliënt uit te dagen om op zoek te gaan naar wat hem inspireert. Een van de belangrijkste oefeningen is om te kijken naar het kind dat hij vroeger was. Een kind is namelijk nieuwsgierig naar de wereld, is puur en weet heel goed wat het wel en niet leuk vindt, wat het nodig heeft en wat het graag doet. Daar liggen veel antwoorden op de vragen over de manier waarop een cliënt zou kunnen leven zoals hij altijd al heeft willen doen.
4. Time
Tijd kun je maar één keer spenderen, en dat maakt het zo kostbaar. Door heel bewust het NU te ervaren, zet je je zintuigen op scherp. Op die manier is een cliënt beter in staat om zijn focus te houden op iets wat een goed gevoel geeft en om de gedachten positief te houden. De zorgen over morgen of wat al geweest is, kunnen zo geminimaliseerd worden. Het heeft namelijk geen zin om daarmee bezig te zijn. Dit maakt het leven opnieuw zinvol en wonderlijk. Daarmee stopt het gepieker en de bezorgdheid, en ontstaan er rust en ruimte. De cliënt geeft zichzelf dan de kans om zowel fysiek als mentaal te herstellen. Het maakt weerbaar en geeft veerkracht. Bijkomend voordeel voor de omgeving is dat een mindful en bewust mens beter benaderbaar is. Positiviteit en rust zijn aanstekelijk!
5. Heal
Vanuit de epigenetica* is aangetoond dat stress, angst en boosheid invloed hebben op je celwerking. Daarom is het belangrijk om deze gevoelens op tijd los te laten omdat ze je echt ziek kunnen maken. Tijdens deze module gaan we kijken naar de fysieke klachten van de cliënt en wat die zouden kunnen betekenen. We combineren dat met het in kaart brengen van de manier waarop de cliënt omgaat met stress. Iedereen heeft namelijk een eigen stresssysteem. We hebben het over de triggers van de cliënt en hoe hij kan voorkomen dat hij in de overlevingsstand schiet. Want als dat te lang duurt, heeft dat ook lichamelijke gevolgen.
Tijdens een coachtraject gaan coach en coachee aan de slag met deze modules. De kracht hiervan is dat de ene stap de andere versterkt. Het geeft de coachee verschillende handvatten die hij op verschillende momenten kan inzetten. Op die manier groeit de cliënt in zijn eigen ontwikkelingsproces naar veerkracht!
* Epigenetica is een studie die aantoont dat omgeving, voeding en denkwijze de genen van de mens beïnvloeden. Het laat zien dat genen wel of niet worden geactiveerd door stress, voeding, emoties, gedachten en levensstijl zonder verandering van het DNA.