Inclusiviteit op de werkvloer zorgt ervoor dat elke medewerker, ongeacht zijn of haar gender, achtergrond, levensstijl en denkbeelden zichzelf kan zijn en een waardevolle bijdrage kan leveren aan het gemeenschappelijke doel van de organisatie. Organisaties zouden niets liever moeten willen, omdat in het uitsluiten van mensen veel talent onbenut blijft of zelfs leidt tot uitstroom, soms ook van goede werknemers.
Werk gaat steeds meer over zingeving. Mensen willen hun talent vooral inzetten voor een organisatie waar ze zichzelf kunnen zijn en ze gewaardeerd worden, als professional én als mens. Het creëren van een inclusieve werkomgeving is dan ook een uiterst belangrijke nieuwe leiderschapscompetentie.
De basis van inclusiviteit is te vinden in de systemen waarlangs organisaties zijn ontworpen en georganiseerd. Vormen van zelfsturing, cocreatie en coalitievorming dragen hier voor een belangrijk deel aan bij. Maar ook regelingen en faciliteiten die medewerkers in staat stellen om werk en privé in een goede balans te brengen.
Daarnaast vraagt inclusie iets van leiders zelf: het werkelijk geïnteresseerd zijn in wat een ander nodig heeft om inclusiviteit te kunnen ervaren, het durven opzoeken van situaties die wringen, het aangaan van de dialoog met andersdenkenden en het ongemak dat dat misschien oplevert. Daar hoort ook bij om als manager je eigen onbekendheid en kwetsbaarheid daarin te laten zien. Vragen wat de ander nodig heeft, ook omdat je vanuit privilege de situatie van de ander misschien niet kent, is geen zwakte-, maar een sterktebod.
Inclusiviteit is binnen onze maatschappij zowel als binnen veel organisaties uitdagend omdat ‘mores’ en heersende cultuur bepaald worden door de meerderheid en mensen een neiging kunnen hebben om die in stand te houden door zich eraan te conformeren. Wil je het maximale uit mensen halen, dan zul je moeten weten wat zij individueel nodig hebben en als leider een rolmodel zijn voor gewenste gedrag.
En laten we iedereen in zijn of haar keuzes om werk en privé in balans te brengen en ook in het werk zichzelf en ‘mens te zijn’ respecteren. Op die manier komt niemand op de werkvloer buitenspel te staan.
Bron: Gelijkspel wint – De kracht van diversiteit en inclusief leiderschap