Kindercoach Lilian Dekkers maakt in haar praktijk van kindercoaching ‘powerbags’: tasjes waar dingen in kunnen die een kind een positief gevoel geven. Hieronder een (vanzelfsprekend geanonimiseerd) verhaal uit haar praktijk dat haar altijd is bijgebleven.
Waar haal jij je power vandaan als je het gevoel hebt het even kwijt te zijn of er tijdelijk niet bij te kunnen? Neem je weleens wat mee waarvan je denkt dat het je voorziet van steun of kracht? In de praktijk van Xpressief Coachen worden er regelmatig ‘powerbags’ gemaakt; kleine tasjes waar dingen in kunnen die een kind een positief gevoel geven. Zo ook in het geval van Thomas.
Een kind een positief gevoel geven
Thomas is een mannetje van elf jaar oud. Hij zit vol met grapjes, kan lastig stilzitten en vindt het (nog steeds) heerlijk als hij voorgelezen wordt. Hij heeft veel vriendjes, mag op feestjes komen en zijn ouders worden nooit extra uitgenodigd om bij de juf te komen. Waarom Thomas dan toch een programma van Xpressief Coachen gevolgd heeft? Omdat Thomas ervan overtuigd was dat hij niks kon: alles wat hij bereikte of behaalde, was dankzij zijn omgeving. De toets was te makkelijk gemaakt door de juf, omdat hij naast Pietje in de klas zit, mocht hij op het feestje komen van Klaasje, zijn vader en moeder houden van hem want ‘tjsa … dat doen ouders nu eenmaal …’ en ga zo maar door.
Een powerbag is een aanmoediging voor jezelf
Toen ik Thomas vroeg wat hij heel mooi vindt, in zijn huis, in zijn kamer, buiten of in de klas, wist hij dat eigenlijk niet zo goed te vertellen. En toen ik hem de vraag stelde: ‘Wat kun jij eigenlijk heel goed?’, gaf hij aan dat hij niks goed kan, zomaar wat doet en veel geluk heeft. Mijn volgende vraag verraste hem en wekte meteen zijn nieuwsgierigheid: of hij weleens met naald, draad en stukjes stof iets gemaakt had? Wat ik dan wel niet wilde gaan maken? Mijn antwoord was simpel: een powerbag. In een powerbag stop je kleine dingen die je mooi, leuk, grappig of fijn vindt en als je denkt dat je iets niet kunt, dan kijk je wat er in je powerbag zit, zie je wat je allemaal voor mooie dingen hebt uitgezocht en kun je tóch datgene gaan doen waarvan je denkt dat je het niet kunt. Een powerbag is een aanmoediging voor jezelf.
Powerrrrr uit een zakje voor Thomas
Gelukkig kreeg ik het voordeel van de twijfel. We gingen aan de slag; eerst een ontwerp maken voor de bag, toen de bag maken en uiteindelijk bedenken wat er allemaal in de bag zou kunnen. Thomas kreeg de tas mee naar huis en zou hem vullen met dingen voor de volgende ontmoeting, twee weken later. Die donderdag stapte er een stralend ventje naar binnen; niet alleen had hij zijn powerbag gevuld, ook had hij reserve-inhoud én had hij in de klas verteld van zijn powerbag. De juffen waren trots op hem, zijn vriendjes wilden graag weten wat er in de bag zat en hoe hij dat gemaakt had (‘helemaal zelluf’). Ik vroeg hoe dat voelde en ik kreeg als antwoord een prachtige glimlach. Powerrrrr uit een zakje … Simpel in gebruik, groots in gevolg.
Wat als je merkt dat een kind (veel) te weinig zelfvertrouwen heeft en/of over een niet al te positief zelfbeeld beschikt? Ouders zijn de grote voorbeelden van kinderen; ze willen letterlijk in hun schoenen lopen, en bijvoorbeeld altijd een slokje of hapje van iets wat vader of moeder eet. Dat kun je zowel als ouder als kindercoach inzetten: geef het kind de kans je te helpen met het koken van het avondeten, boodschapjes doen, geef het een stofdoek in handen of vraag of het met jou iets wil opruimen, de auto wil wassen en complimenteer het naderhand met: ‘Ik vind het fijn dat je me zo goed geholpen hebt!’ of ‘Mama vond het echt gezellig om met jou te koken!’ Dan wordt een kind niet bevestigd op kunde, maar op aanwezig zijn. En dat is de belangrijkste bouwsteen voor zelfvertrouwen en zelfbeeld.
Bron: Expressieve kindercoaching – Energiek werken met kinderen in de praktijk door Lilian Dekkers