Veel van wat je doet als trainer is uitleggen, zoals het uitleggen van een theorie of model, het vertellen van het programma. Het helpt om je verhaal te ondersteunen met beeld. De auteurs van No-nonsense trainen doen dat het allerliefst met een flip-over.
No-nonsense trainen van Anne de Jong, Nadia van der Vlies en Iris Kolthoff helpt je om trainen leuker en makkelijker te maken. Zodat je zelfbewust voor de groep staat en weet hoe je het maximale kunt halen uit jouw training.
Waarom een flip-over?
Als je tijdens het geven van trainingen meeschrijft, kun je de woorden en het tempo van je verhaal aanpassen aan je groep. Het verheldert je boodschap, deelnemers onthouden het beter en nemen vaak ontspannen de stof in zich op. Met andere woorden: je maakt het leren makkelijker!
Ook al zijn er inmiddels ontelbaar veel hightech oplossingen voor het overbrengen van je boodschap, we blijven graag werken met flip-overs. Zelfs online slagen we er goed in om alles te tekenen op een flip-over. We gebruiken dan een tafel flip-over of zetten de flip-over wat lager zodat je ernaast zit en erop kunt schrijven. Ook werken we online weleens met een iPad met tekenprogramma, die we koppelen, zodat je eigenlijk een digitale flip-over hebt.
Een mooie strakke flip-over draagt bij aan je professionaliteit en geloofwaardigheid. Je ziet deelnemers gewoon denken: zelfs dit is goed voor elkaar … We volgden zelf een cursus bij De Betekenaar en sindsdien maken we heel mooie, creatieve kleurrijke °ip-overs. Omdat we er zulke leuke reacties op krijgen, delen we in dit hoofdstuk de belangrijkste tips voor het succesvol inzetten van een °ip-over tijdens je training. En we raden zeker aan een training te volgen hierin, het is ongelofelijk hoeveel je leert in een dag!
Wist je dat 75 procent van ons brein is ingesteld op visueel denken, terwijl we meestal onze boodschap pratend overbrengen? Als je dat weet, dan is het eigenlijk best logisch dat veel van het verhaal niet goed begrepen wordt of snel weer naar de achtergrond verdwijnt, nietwaar? Van de eerste grottekeningen van de oermensen tot aan YouTube-tutorials en nieuw bedachte icoontjes voor het niezen in je elleboog tijdens de pandemie: visueel communiceren is niet weg te denken in communicatie. En wat ons betreft een essentieel onderdeel in het geven van training.
Tips
- Zet je flip-over op de juiste hoogte, zodat jij als trainer op een makkelijke manier het hele vel kunt beschrijven.
- Ga zelf altijd naast een flip-over staan tijdens het tekenen of schrijven, niet ervoor. Zorg voor voldoende witruimte op je flip-over, dat geeft rust.
- Maak eerst een schets van je flip-overvel op een A4’tje bijvoorbeeld, zodat je weet wat het beste werkt, hoe groot je het ongeveer moet maken en in welke volgorde het opbouwen van jouw flip het beste jouw verhaal ondersteunt.
- Sommige flappen kun je vooraf thuis alvast helemaal maken, zoals de flap met het programma van de dag. Dat geeft overzicht, houvast, structuur en biedt informatie.
Letters schrijven
- De belangrijkste tip: neem je tijd. Hoe meer rust je hebt in het schrijven, hoe leesbaarder het wordt. Een veelgemaakte fout is schrijven terwijl je praat, maar dan word je snel slordig of je maakt fouten! Even niet praten als je schrijft, voelt in het begin ongemakkelijk, maar vinden de deelnemers prima. Hebben ze eindelijk even rust.
- Zorg dat je altijd in HOOFDLETTERS schrijft, hoofdletters zijn namelijk allemaal even hoog. Dat leest rustig en duidelijk. Oefen maar eens en zie het verschil met kleine letters: daar steken de steeltjes van letters uit.
- Maak al je letters goed dicht. Zorg dat de O daadwerkelijk een heel rondje is, en dat de bolletjes van de B het stokje helemaal raken. Dit zorgt ervoor dat deelnemers achter in de zaal het ook kunnen lezen. En laat de letters elkaar niet raken, maar zorg dat ze allemaal los van elkaar geschreven zijn.
Tekeningen maken
- Het is heel erg leuk om bij een kopje een tekening te maken. Je programma bestaat bijvoorbeeld uit de onderdelen: kennismaken, het feedbackmodel en oefenen. Bij elk van deze onderdelen zou je een tekening kunnen maken. Bij kennismaken twee poppetjes die elkaar de hand schudden of een poppetje dat zwaait. Bij feedback geven twee poppetjes waarvan er eentje praat bijvoorbeeld.
- Less is more. Hoe simpeler hoe beter. Je hoeft niet origineel te zijn. Juist niet.
- Gebruik Google of andere websites om tekeningetjes te vinden! Ook zijn er leuke boeken te koop met symbolen, zoals Het Betekenboek.
- Maak een tekeningenboekje met een overzicht van alle woorden waarvoor je een tekening nodig hebt. Zoals pauze, kennismaken, afronden, next steps, feedback geven, programma, enzovoort. Het is een leuke oefening en handig om mee te nemen in je trainerstas!
- Schrijf altijd onder je tekening wat het is. Als je een driehoek tekent en je schrijft eronder ‘berg’, dan is het in de ogen van je deelnemers een berg en als je er ‘piramide’ onder schrijft, is het een piramide.
Bron: No-nonsense trainen – Effectief en zelfverzekerd voor de groep door Anne de Jong, Nadia van der Vlies, Iris Kolthoff