Appreciative Inquiry geeft trainers, teamcoaches en veranderaars een praktische benadering om duurzame verandering binnen teams en organisaties te realiseren.
Top-down een verandering realiseren lukt vaak niet. Het roept vooral weerstand en kritiek op. Wil je écht iets veranderen dan is het zaak dat je dit samen doet – met de mensen die de verandering moeten vormgeven. Vanuit een positief perspectief.
Onbegonnen werk? Beslist niet, aldus Matthijs Steeneveld. Hij ontwikkelde 39 werkvormen die teams en teamcoaches helpen om een blijvende verandering tot stand te brengen. Op een waarderende manier en samen. Hij bundelde deze werkvormen in het boek Appreciative Inquiry.
Veranderen vanuit positief perspectief
‘Appreciative Inquiry’ (AI) is een benadering die veel wordt gebruikt bij organisatieverandering en teamontwikkeling. Het betekent dat je oog hebt voor wat al goed is en wat werkt. Het betekent ook dat iedereen die er belang bij heeft een stem krijgt in het proces. Samen onderzoek je niet zozeer wat er mis is, maar wat er te waarderen valt. De oplossing komt niet via een opgelegd, rigide stappenplan, maar is iets wat groeit en ontwikkelt. Zo werk je met je team naar de gewenste verandering toe.
De 6V-cirkel
Het ontbreken van een vastomlijnd stappenplan, wil echter niet zeggen dat er geen structuur te ontdekken valt in het proces van waarderend onderzoeken. Deze structuur is de 6V-cirkel: een set van zes fasen. Als je de onderliggende principes in de praktijk probeert te brengen, blijk je namelijk vaak dezelfde fasen te doorlopen: verkennen, vertellen, verbeelden, vormgeven, verwezenlijken en valueren. Deze fasen zijn het uitgangspunt voor de opzet en volgorde van Steenevelds werkvormen.
Praktisch boek voor trainers, coaches en veranderaars
Appreciative inquiry is een praktisch boek voor trainers, coaches en veranderaars. De werkvormen die Steeneveld presenteert, zijn op allerlei manieren te gebruiken. Net zoals het bij Appreciative Inquiry niet om het stappenplan draait, maar om de principes, zo draait het evenmin om de werkvormen, maar om de daadwerkelijke gesprekken tussen mensen die eruit voortkomen. De werkvormen zijn de handvatten waarmee je op allerlei manieren die gesprekken kunt starten.