Het bereiken van doelen is een universeel verlangen dat diep geworteld zit in de menselijke natuur. Maar hoe krijg je zaken nu écht voor elkaar? Hoe help je een coachee écht iets te veranderen? In het nieuwe boek van Marjolijn Feringa staat de vaardigheid om dingen die je wil bereiken ook daadwerkelijk te bereiken, oftewel Voorelkaarkrijgkunde, centraal.
De beginselen van voorelkaarkrijgkunde
Voorelkaarkrijgkunde is gebaseerd op een aantal beginselen. Deze basis heb ik opgeschreven op de manier van het Agile Manifesto. Agile is een manier van werken in de software-industrie. Ze hebben een manier bedacht om aan te geven wat succes heeft in die industrie. De ene manier van werken (aan de linkerkant weergegeven) verkiezen ze boven de andere manier van werken (aan de rechterkant weergegeven). Zo kan je deze beginselen ook lezen. Er is zeker waarde in de zaken aan de rechterkant, maar Voorelkaarkrijgkunde ziet meer waarde in de zaken aan de linkerkant.
Eigen droom en motivatie boven gestuurd door anderen
Je kunt zeker dingen voor elkaar krijgen als je ze moet van anderen. Daar is ook niets mis mee. Maar er zit, zeker voor jezelf, meer waarde in je eigen droom en motivatie.
‘Als twee brave mensen over beginselen strijden, hebben zij altijd beiden gelijk.’ – Marie von Ebner-Eschenbach, Oostenrijkse schrijver (1830-1916)
Focus boven dingen door elkaar heen doen
We kunnen allemaal verschillende dingen tegelijk oppakken. Echter, als je je focust op één ding en zo zaken een voor een oppakt zal je meer en sneller resultaten bereiken.
Meegaan met veranderingen boven volgen van een plan
Een plan maken is een goed idee. Je denkt daardoor na over een aanpak. Echter, de dingen gaan nooit zoals je in een plan hebt beschreven. Je zult dus mee moeten gaan met veranderingen en niet te strak aan je plan vasthouden.
Veel kleine stapjes boven een paar grote stappen
Als je een grote stap kan zetten is het fijn, maar we verslikken ons er snel in. Kleine stappen zijn makkelijker te zetten en je hebt meer successen die weer helpen in je motivatie.
Hulp vragen boven zelf doen
Er zit veel kracht in de dingen zelf doen, want je bent dan van niemand afhankelijk en hebt alles zelf in de hand. Echter, door hulp te vragen boor je meer kennis en ervaring aan dan je zelf hebt. Daarnaast geeft het je steun en verlicht het de dingen die je wil doen. Doe het nog steeds zelf, maar niet alleen.
Het Voorelkaarkrijgkunde stappenplan
Om het behapbaar te maken heb ik een stappenplan voor je gemaakt. We doen het dus stap voor stap. Hieronder zie je het totale stappenplan en in de volgende hoofdstukken werk ik iedere stap voor je uit. In de hoofdstukken vind je opdrachten zodat je stap voor stap mee kan doen. Er is een opdracht voor als je het zelf aan het doen bent en er is een teamopdracht voor als je met een team iets wil bereiken.
Schrijf je uitwerking van de opdrachten op in het boek of schrijf ze ergens anders op als je niet in het boek wil schrijven. Je kan ze in je hoofd beantwoorden terwijl je het boek leest en je kan ze natuurlijk ook overslaan. Het is aan jou. Wel wil ik je meegeven dat het voor jou het meest effectief is om de antwoorden ergens op te schrijven. Op die manier moet je je gedachten echt verwoorden en dus concreter voor jezelf maken dan als je de antwoorden alleen in je hoofd bedenkt. Het is iets moeilijker, maar wel effectiever.
- Stap 1 Durf te dromen: Het begint met een droom. Wat wil je bereiken?
- Stap 2 Bepaal je doel: Van een droom bepaal je met welk doel je aan de slag wil om je droom werkelijkheid te maken.
- Stap 3 Creëer een draaiboek: Zonder te plannen is een doel stellen alleen een voornemen. Je hebt een aanpak nodig. Hoe ziet jouw draaiboek eruit?
- Stap 4 Maak het duidelijk zichtbaar: Zorg dat je wordt herinnerd aan je doel zodat je het niet uit het oog verliest. Plak het op de muur, deel het met anderen.
- Stap 5 Doen moet je doen! Ga doen. Grote stappen, kleine stapjes, als je maar iets DOET!
- Stap 6 Denk door en reflecteer: Wat gaat er goed en wat kan beter? Neem wat afstand en verbeter.
- Stap 7 Én weer door…! Stel zo nodig je doel of je plannen bij als dat nodig is om voortgang te behouden. Opstaan en weer doorgaan.
- Stap 8 Drastisch vieren: Wees trots op wat je hebt bereikt. Wat heb je een hoop gedaan!
En van drastisch vieren gaan we weer dromen. Zo bouw je door op wat je hebt bereikt en kom je steeds weer een stap verder. Door dit steeds te herhalen zal je zien dat je er steeds beter in wordt en bergen kan verzetten. Je bent een echte Voorelkaarkrijgkundige geworden.
Door: Marjolijn Feringa. Dit artikel is een bewerking van Hoofdstuk 1 uit Voorelkaarkrijgkunde: zó pak je veranderingen energiek aan.