Een mooie spreuk van mijn moeder was: ‘Stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog doen kunt’. Ook een fraaie is: ‘Van uitstel komt afstel’. Voor de meesten geldt dat boekhouding veel minder leuk is dan het verzamelen van coachmodellen en het inrichten van de coachpraktijk. We zullen in dit artikel trachten de valkuilen rond ondernemerschap te ontwijken en mythen te ontzenuwen. Eigenlijk gaat dit artikel over je attitude als ondernemer als je al een tijdje zelfstandig je bedrijf runt. Het gaat om discipline, om tijdschrijven en om niets vergeten, kortom zorgvuldig bijhouden hoe jouw coachpraktijk zich in de tijd ontwikkelt.
‘Wat de moeite waard is, is ook móéíte waard!’
Valkuilen en mythen
Eerder zijn al veel aspecten aan bod gekomen om een gezonde bedrijfsvoering te kunnen voeren. Laten we nu alle valkuilen van startende beroepscoaches eens netjes op een rij zetten en weerleggen:
Valkuil: mijn gezin moet maar even wachten
Het was en is mijn persoonlijke keuze mijn gezin juist voorop te stellen. Toch kun je in de knel komen als er toch snel ‘volgens jou’ nog even iets moet gebeuren. Je e-mail checken direct na de avondmaaltijd in plaats van lekker natafelen, bijvoorbeeld. Het is essentieel je gezinsleden te betrekken bij wat je doet en hoe je het gaat aanpakken. Toen ik de euvele moed had voor mijzelf te beginnen, sprak mijn vrouw uit dat zij het volste vertrouwen had in mij en mijn vakkennis. Onze dochter heeft ontroerd aan tafel opgemerkt: ‘Goh, dat je dat aan ons vraagt, dat mag je toch zelf weten?’
Valkuil: Ineens heb ik veel geld op mijn rekening staan.
Je maakt heel gemakkelijk een verkeerde inschatting van de omzet en de kosten. Je rekent jezelf zomaar rijk. Zoek vrienden en collega’s op en vraag wat zij vinden van je aanpak, werkwijze en ‘ondernemerschap’. En je gezin bijvoorbeeld: wees oprecht en spiegel hen geen rooskleurig beeld voor, soms tegen beter weten in. Verzoek om feedback op je ondernemer-zijn. Lees het artikel ‘Jij en je eerste idee’ er nog eens op na. Doe geen gekke, hoge uitgaven voor privé. Een startende coach kan zich doorgaans geen dure Porsche veroorloven, althans niet zonder grote erfenis. Houd de hand op de knip en durf jezelf aan banden te leggen. Blijf solvabel en hou je liquiditeit voortdurend in de gaten.
Valkuil: ik heb goed verdiend
Weet dat elk kwartaal de btw-aangifte eraan komt. Jij hebt immers de btw heel comfortabel op je rekening ontvangen, maar het is niet van jou: je moet het weer afstaan aan de belastingdienst. 21 procent is niet gering. Houd geld achter de hand voor toekomstige investeringen. En later voor de inkomstenbelasting: meer dan 50 procent! Verwar nooit je omzet met je netto inkomsten.
Valkuil: ik ga stevig beknibbelen op mijn boekhouder.
Dat kan ik zelf wel. Ik weet van mijzelf dat ik geen boekhouder ben, en ik vind boekhouden ook niet echt leuk. Daarom heb ik destijds een accountant/fiscalist ingehuurd met de opmerking dat ik afscheid van hem zou gaan nemen als hij mij meer zou gaan kosten dan dat hij mij oplevert. En daar houdt hij zich gelukkig aan. Mijn accountant is werkzaam in een behoorlijk grote organisatie en kost mij een behoorlijke duit per jaar. Daarvoor doet hij mijn gehele boekhouding, doet alle belastingaangiften voor mij en mijn vrouw, vraagt ook voortdurend uitstel voor aangiften, benut werkelijk elke maas in de wet en verzorgt de hypotheekrenteaftrek voor ons huis. Tevens is hij elk kwartaal een goede gesprekspartner en levert hij mij zelfs een enkele keer een coachklant vanuit zijn praktijk.
Valkuil: niet goed voorbereiden op het ondernemerschap.
Ondanks dat je waarschijnlijk geen lening bij de bank hoeft af te sluiten, is het maken van een ondernemingsplan toch belangrijk. Gewoon om je eigen gedachten te richten en op gestructureerde wijze je plannen op papier te krijgen. Enige zelfreflectie is op zijn plek.
Valkuil: onvoldoende aandacht voor de ontwikkeling van je ondernemerskwaliteiten.
Open deur? Ik heb enkele tientallen coaches in de problemen zien komen omdat zij zich vrijwel uitsluitend met de inhoud van het coachvak hadden beziggehouden en wat minder hun ondernemerschap hadden ontwikkeld.
Valkuil: geen eigen geld willen inbrengen
Toch is het inbrengen van een aanvangskapitaal geen slechte gedachte. Je moet wellicht een paar maanden kunnen overleven zonder klanten. Niet iedereen is zo’n spekkoper die meteen na ontslag een grote klant (of zijn voormalig werkgever) meekrijgt die direct voor een behoorlijke hoeveelheid inkomsten zorgt.
Valkuil: wachten tot de klanten vanzelf op je afkomen
Een ernstige misvatting. Ga op pad en zorg ervoor dat je de volgende dag kunt eten. Zet jezelf in de markt, schrijf blogs, doe mee op Twitter, houd je LinkedIn-profiel actueel. Laat de markt weten dat je er bent.
Mythe: als coach kun je eigenlijk iedereen helpen
Een vergissing. Focus op jouw capaciteiten als beroepscoach. Waar ligt je kracht en waar vooral niet. Een blunder in het begin is leerzaam. Drie blunders betekent een minder goede naam.
Mythe: mijn klanten betalen altijd op tijd
Je moet ze echt helpen herinneren. Denk vooruit: stel dat je deze week een betaling verwacht en die komt niet, terwijl je zelf een bestelling hebt ontvangen en moet betalen. Om nerveus van te worden. Zie deze valkuilen en mythen als waarschuwingen die je kunt omzetten in winst.