No-nonsense loopbaancoaching geeft een helder driefasenplan voor een compleet loopbaantraject: van bewustwording en vaardigheden tot actie. In fase 3 Actie! gaat het over de laatste stap in een loopbaantraject. In deze fase kijken we hoe je je coachee kunt helpen om effectief stappen te zetten, en hoe je kunt helpen om te gaan met belemmerde gedachten en gevoelens die naar boven komen bij het proces van solliciteren en netwerken.
Na het doorlopen van de eerste twee fasen van het traject is het nu zaak voor je coachee om de contacten te versterken en benutten, te solliciteren en vervolgens de baan te bemachtigen, veranderingen aan te brengen in haar huidige baan of misschien wel voor zichzelf te beginnen. Dat klinkt logisch en overzichtelijk, en dat kan het ook zijn. Tegelijkertijd is dit de fase waar je coachee misschien wel tegen de grootste belemmering aan loopt die er is … zichzelf.
Hoe kan je coachee ervoor zorgen dat ze dag in, dag uit gemotiveerd blijft? Dat ze ook gestaag doorpakt wanneer er afwijzing en teleurstelling is, wanneer ze geen zin heeft, moe is of liever iets anders zou doen?
In actie komen kan niet alleen allerlei saboterende gedachten en smoezen oproepen. Het kan ook zorgen voor angst, spanning, onzekerheid en andere ongemakkelijke gevoelens. Wanneer je coachee toegeeft aan die gevoelens om vervolgens te stoppen met wat ze van plan was, heeft dat op korte termijn even een prettig effect. Het gevoel ebt weg. Maar daar is de coachee niet mee geholpen. Het heeft niets aan de situatie veranderd en het maakt alleen maar dat ze in het vervolg er nog meer tegen opziet om actie te ondernemen. Wat je kunt doen is je coachee leren om dat gevoel te verdragen. Dat kan met de OBA-oefening: observe, breath, allow. De oefening werkt als volgt:
- Observe. Eerst vraag je je coachee het gevoel te beleven en te voelen waar in haar lichaam ze dat gevoel het meest ervaart. Je vraagt haar haar aandacht daarop te richten, daarnaartoe te bewegen met haar aandacht.
- Breathe. Vraag haar om bewust te ademen terwijl ze haar aandacht op het gevoel gericht houdt. Dit noemen we ‘ernaartoe ademen’.
- Allow. Vraag haar het gevoel dat er is te accepteren en er niet tegen te vechten.
Observe |
‘Adem een paar keer diep in. Ga met je aandacht je lichaam af, van boven naar beneden. Je hoofd … borst … buik … tot aan je voeten. Zoom in op dat deel waar je gevoel het meest intens is. Observeer dat gevoel. Hoe ziet het eruit? Als je er een lijn omheen trekt, welke vorm heeft het? Waar zit het precies en waar is het gevoel het sterkst? Wat voor substantie heeft het? Is het hard, zacht, beweegt het? Heeft het een kleur? Enzovoort. Wanneer er gedachten bij je opkomen, laat je ze komen en gaan en richt je je weer op je gevoel.’ |
Breathe |
‘Terwijl je het gevoel observeert, adem je ernaartoe, adem erin, eromheen. Stel je voor dat je adem in en om dat gevoel heen gaat. En geef het hierdoor ruimte. Hoe je het ook ervaart, je ademt erin en eromheen en je geeft het ruimte en opent je ervoor.’ |
Allow |
‘Laat het gevoel er gewoon zijn. Ook al is het niet leuk, je staat het gewoon toe. Je observeert het, ademt erin en je doet er niets mee, behalve het er laten zijn, zonder gevecht. Je krijgt misschien de neiging om ermee in gevecht te gaan; erken dat dan gewoon zonder ernaar te handelen, observeer het en adem erdoor. Als het uit zichzelf verandert – prima; als het niet verandert – ook goed. Het is je doel om het er te laten zijn, niet om het te veranderen.’ (Bron: No-nonsense coaching (Anne de Jong, 2019) |
Bron: No-nonsense loopbaancoaching – Dé coachmethode voor een succesvol loopbaantraject door Maarten Gulickx en André Lollinga