De Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) voert tweejaarlijks een uitgebreid onderzoek uit naar de dynamische en snelgroeiende coachmarkt.
Het onderzoek werpt een helder licht op de huidige trends, uitdagingen en vooruitzichten in de wereld van coaching. Aan het onderzoek werkten 1700 coaches mee.
Het onderzoek geeft een goed beeld van de beroepsgroep en de context waarbinnen professionele coaching plaatsvindt. Een belangrijke uitkomst is dat 68% van de ondervraagden het belang van een gecertificeerde coach onderstreept. Coaching is een onbeschermd beroep.
De vijf belangrijkste bevindingen uit het onderzoek:
1. Groeiende vraag naar Coaching
De vraag naar professionele coaching neemt aanzienlijk toe, zowel bij individuen als binnen organisaties. Steeds meer mensen erkennen de waarde van coaching in het realiseren van hun persoonlijke en professionele doelen.
2. De toegevoegde waarde van coaching
De toegevoegde waarde van coaching als onderdeel van persoonlijke en professionele ontwikkeling wordt meer erkend door organisaties. Steeds meer zien we coaching als onderdeel van de HR cyclus.
3. Werk/privé balans in de top 5
Werk/privé balans staat al jaren onverminderd in de top 5 van coachvragen. Dit is geen nieuw inzicht. Het is opmerkelijk dat in een maatschappij waarin het belang van een gedegen werk/privé balans wordt erkent dit toch een veelvoorkomend thema blijft.
4. Focus op kwaliteit en certificering
Er is een groeiende nadruk op het belang van gecertificeerde en goed opgeleide coaches. Zowel coachees als organisaties zoeken naar coaches die voldoen aan internationale standaarden en ethische richtlijnen.
5. Interne coachpools in organisaties
Er is een toename in organisaties die een interne coachpool organiseren voor de coaching van collega medewerkers. Het overgrote deel van de aangesloten coaches bij beroepsorganisaties zijn echter nog steeds zelfstandig.
NOBCO/EMCC blijft zich als onafhankelijke beroepsorganisatie inzetten voor het bevorderen van professionaliteit, kwaliteit en ethiek in het coachingsvak en daarnaast voor de toegankelijkheid van coaching.