Met trots presenteren wij de 10 nieuwe boeken voor coaches die dit najaar verschijnen. Boeken die door experts in hun vakgebied geschreven zijn om je te inspireren, te motiveren en te begeleiden bij het vormgeven van de toekomst van jouw coachees en jouw eigen persoonlijke ontwikkeling. In een tijd waarin veranderingen sneller lijken te gaan dan ooit, bieden onze nieuwste uitgaven je de inzichten en instrumenten die nodig zijn om niet alleen bij te blijven, maar ook voorop te lopen.
1. Tobwijven!
Judith Caanen en Lisa Wouters onderzochten het tobgedrag van honderden vrouwen en mannen en illustreren hun uitkomsten met aansprekende praktijkvoorbeelden. Aan de hand van typische tob-thema’s als onderhandelen, het podium pakken en het impostersyndroom laten ze zien hoe je zinloos tobben te lijf gaat. En hoe je je getob omzet omzet van een last naar iets van waarde.
2. Goedbedoeld moeilijk maken
Hoe doorbreek je de denkpatronen van je gesprekspartners en hoe help je ze bij het vinden van hernieuwde wijsheid? Ariane van Heijningen vertaalt het eeuwenoude socratische gedachtegoed naar concrete handvatten om levensveranderende gesprekken te voeren. Maak het anderen goedbedoeld moeilijk met de gesprekstechniek die in dit boek centraal staat, zodat die hun halve waarheden voor echte wijsheid kunnen inruilen.
3. Waarom zegt niemand er wat van?!
Vaak wordt er gedacht dat je uitspreken op de werkvloer simpelweg een kwestie is van persoonlijke moed, dus worden we gestimuleerd om ons uit te spreken. Maar dit is naïef en zal hooguit leiden tot cynisme en verplichte schijngesprekken. Dit boek leert je machtsverschillen, menselijke instincten en groepsdynamiek voor je te laten werken. En hoe belangrijk het is dat er iemand – met invloed – acteert op wat de ‘uitsprekers’ delen.
4. Leidinggeven aan psychologische veiligheid
Psychologische veiligheid in teams en organisaties is een groot goed, daar is iedereen het wel over eens. De grote vraag die in organisaties speelt , is dan ook niet óf men naar psychologische veiligheid verlangt, maar wel hóe je die veiligheid tot stand brengt. Dit boek geeft daar doelgericht antwoord op. Joriene Beks laat je zien welke concrete handvatten je kunt inzetten op verschillende niveaus, wat werkt en waarom.
5. Open kaart: schaamte
Het is dan wel geen boek, maar dit spel mag niet ontbreken in de lijst. Met de de 75 schaamkaarten van Open kaart kun je schaamte op een lichtvoetige en ontwapenende manier onder ogen zien en samen bespreken. Gebruik de kaarten om je schaamte te overdenken en als krachtbron te benutten. In je eentje, of – en beter nog – samen met anderen. Dit spel leent zich uitstekend voor intervisiegroepen. Vraagstukken kunnen met extra diepgang worden besproken terwijl de sfeer desondanks luchtig blijft.
6. Motiveren kun je leren
Zonder motivatie bereiken mensen hun doelen niet en zijn ze niet in staat om te veranderen. Maar motivatie is weerbarstig. Mensen weifelen en twijfelen – hoe speel je daar op in? Je haalt geweldige argumenten uit de kast, en dan worden ze met ‘ja maars’ van tafel geveegd. Iedere (team)coach, hr-functionaris of leidinggevende voert gesprekken waarin motivatie een rol speelt. Motivatie draagt niet alleen bij aan mooie resultaten, het draagt ook bij aan welzijn. En het mooie is: motivatie is te beïnvloeden. Jouw gesprekken kunnen hierin een grote rol spelen. Hoe je dat doet, ontdek je in dit boek. Zo kom je erachter hoe je mensen écht helpt floreren.
7. Sterk staan door flexibel bewegen
Flexibiliteit is essentieel voor (bege)leiders. Een boom ontleent zijn kracht niet alleen aan stevig geworteld zijn, maar ook aan meebewegen met de wind. Lichaamsbewustzijn leert je om stevig te staan en soepel te bewegen in situaties die je uitdagen. Sterk staan door flexibel te bewegen gaat over het trainen en versterken van je flexibiliteit. Het vormt een tweeluik met Stevig staan in intense situaties (2021). Centraal staat het principe van Embodied Learning, dat ervan uitgaat dat je door lichaam en geest te synchroniseren met meer impact en authenticiteit kunt werken.
8. Systeemgericht leiderschap
In organisaties van vandaag wordt heel wat gevraagd van leidinggevenden. Autoritaire leiders accepteren we niet meer. Leiders moeten een menselijk gezicht laten zien. Daarom besteden veel boeken vooral aandacht aan de persoon van de leider. Dit boek legt andere accenten en geeft handvatten voor hoe je je eigen leiderschap in de werkcontext verder kunt ontwikkelen. Systeemgericht leiderschap gaat een stuk verder dan coachend leiderschap, waarbij vooral aandacht is voor gesprekstechnische vaardigheden. De focus verschuift naar relationele aspecten: wat gebeurt er tussen jou als leidinggevende en medewerkers, en tussen medewerkers onderling?
9. Het pad van de leider
Van alles wat we doen, denken en zeggen, gaat 95 procent onbewust. Wat betekent dat voor het bereiken van je doelen. Zo veel leiders werken zich het snot voor de ogen, hebben stress en gezondheidsklachten en komen ondertussen geen steek vooruit. Vaak lopen ze tegen gedoe aan in de samenwerking: binnen het team, in het gezin en in (liefdes)relaties. Dat kan anders! In Het pad van de leider combineert Jeroen Offermans inzichten uit de moderne psychoanalyse, systemisch werk, NLP en Transactionele Analyse met ervaringen uit de (leiderschaps)praktijk en oefeningen.
10. Activerende ontwikkelgesprekken
Veel mensen hebben slechte ervaringen met functionerings- en beoordelingsgesprekken. Te vaak worden ze als een ‘moetje’ ervaren, zowel door professionals als hun leidinggevenden. Voor de belangrijkste valkuilen krijg je praktische handvatten voor een herontwerp aangereikt, zodat medewerkers zich verantwoordelijk gaan voelen voor hun eigen functioneren en ontwikkeling. De bewezen aanpak van activerende ontwikkelgesprekken zet iedereen weer op scherp en maakt dat in ieder gesprek de wezenlijke punten aan bod komen.