Coachen is spelen met onzekerheid. Mensen zijn uniek en onvoorspelbaar. Zodra je denkt te weten hoe een traject verloopt, word je verrast. Dat maakt ons vak zo boeiend. Ik hou ervan. De mix van doelgerichtheid, creativiteit en spanning is een spel waar ik op ‘aan’ ga. Het daagt mij uit om mezelf elke dag te verbeteren.
Jezelf willen verbeteren lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Er zijn coaches die al jaren hetzelfde doen en binnen hun comfortzone blijven, niet meer gretig zijn om te leren. Net als docenten die hun lesprogramma nauwelijks verversen of professionele voetbaltrainers die niet openstaan voor feedback. Lang niet iedereen gaat de uitdaging van ‘het spel’ aan.
Maak een positieve impact op jezelf en je coachees
Ik blijf mij hierover verbazen. Want met nieuwsgierigheid en leergierigheid kun je zoveel meer uit jezelf en je werk halen. Met een enorm positieve impact op jezelf en iedereen met wie je mag werken. Daar draait het uiteindelijk om.
In de aankomende serie daag ik jou daarom uit om jouw werk nóg leuker, efficiënter en beter te maken. Dit doe ik door je mijn kijk te geven op het inzetten van de beste hulpmiddelen. Of zoals ik ze zelf graag noem: tools.
Wat heb jij hier aan?
- Je verschijnt elke coachsessie fris aan de start
- Je creëert een setting die past bij jou als coach
- Je houdt de voortgang van je coachee gestructureerd bij
- Je maakt content voor je online kanalen
Zo vind je de coachingstools die bij jou passen
Het vinden van de juiste tools is een hele uitdaging. Door de grote hoeveelheid ervan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Dus is het de kunst om te ontdekken welke bij jou en jouw werk als coach passen.
Dit doe je door de volgende vier stappen te volgen:
- Ontdek nieuwe mogelijkheden
- Experimenteer erop los
- Laat los wat niet werk
- Implementeer wat werkt
In elk blog komen deze stappen terug met concrete voorbeelden uit de praktijk.
Natuurlijk zijn tools geen doel op zich. Het zijn hulpmiddelen om een doel te bereiken. Zomaar iets oppakken en gebruiken heeft weinig zin. Daarom bespreek ik in de volgende blog aan welke vier criteria je een tool moet toetsen om het in je coachrugtas te stoppen.
Maak jouw werk als coach nóg leuker, efficiënter en beter. Performance coach Geert Hidding geeft in een reeks blogs zijn kijk op het inzetten van de beste hulpmiddelen. Of zoals hij ze zelf graag noemt: tools