De mindsettheorie van Carol Dweck is de fundering van het boek SuperFalen. Carol Dweck is hoogleraar psychologie aan Stanford. Doordat de auteur van SuperFalen deze theorie toepaste vond hij het ineens niet erg om een blauwtje te lopen. In deze theorie heeft hij ontdekt dat je meer zelfvertrouwen kunt ontwikkelen door een prestatiedoel te vervangen door een leerdoel.
Met welke mindset kijk jij naar jouw capaciteiten?
Dweck onderscheidt twee soorten mindsets: de groeimindset en de vaste mindset. Bij de vaste mindset heb je de overtuiging dat jouw capaciteiten vaststaan. Je hebt een bepaald niveau en dat is het. Je bent ergens nu eenmaal goed in of niet. Het gaat om het idee van een aangeboren talent of gave en daar heb je maar mee te leven. Bij de groeimindset heb jij de overtuiging dat je jouw capaciteiten kunt ontwikkelen. Je hebt de overtuiging dat je ergens beter in kunt worden door inzet, je best doen en het leren van nieuwe dingen.
Een vaste mindset of een groeimindset?
Hoe zit dat trouwens bij jou? Wat herken jij van beide mindsets in jezelf? Zijn er onderdelen in je werk waar je naar kijkt vanuit een vaste mindset of een groeimindset? Denk aan klantencontact, samenwerken, presenteren, omgaan met feedback, notuleren of iets anders wat je nu in gedachten neemt. Welke overtuigingen heb jij op die gebieden? Ben jij daar gewoon goed in? Of ben je daar juist totaal niet goed in? Dan kijk je daarnaar vanuit een vaste mindset. Is jouw overtuiging dat je kunt groeien in al die onderwerpen? Dat je jezelf kunt ontwikkelen? Dan kijk je vanuit een groeimindset.
Liggen de mindsets vast of zijn deze verder te ontwikkelen?
En werk jij in een organisatie? Herken jij één van de mindsets in jouw team of organisatie? Hoe kijken jullie naar capaciteiten? Liggen die vast of zijn ze te ontwikkelen?
Het is niet zo dat je altijd in een vaste mindset of in een groeimindset zit. Iedereen heeft beide in zich en afhankelijk van vele zaken kan het zijn dat je het ene moment met een groeimindset kijkt en op een ander moment weer met een vaste mindset.
Doelen stellen om mensen en organisaties te helpen.
De mindsets hebben ook invloed op het soort doelen dat je stelt. Bij de vaste mindset stel je vooral prestatiedoelen, bij de groeimindset zijn dit juist leerdoelen. Bij de vaste mindset stel je dus prestatiedoelen. Je wilt daarbij een positieve beoordeling krijgen en een negatieve beoordeling voorkomen. Waar komt dat vandaan? Je hebt de overtuiging dat je capaciteiten vaststaan. Als je jouw prestatiedoel niet haalt, laat dat blijkbaar zien dat je het niet kunt. Je stelt een negatieve beoordeling gelijk aan het niet kunnen van iets. Hoe anders is dat bij de groeimindset? Je hebt de overtuiging dat je jouw capaciteiten kunt verbeteren. Je haalt voldoening uit het groeien en uit het ontwikkelen van jezelf. Kijk, nu komt het. De aap staat klaar om uit de mouw te komen. De aap heeft er bijzonder veel zin in, want dit is echt good stuff. Dit kan veel mensen en organisaties helpen.