Wat maakt een bijeenkomst, ontmoeting of plek nu een oplaadplek waar je inspiratie en energie van krijgt? Als coach of trainer is het de kunst om een sfeer te creëren waarbinnen mensen iets nieuws kunnen horen of nieuwsgierig worden. Bij coaching is dat nieuwsgierigheid naar zichzelf en in een training is dat een open mind voor nieuwe kennis of vaardigheden. En het is helemaal mooi als je na een training of gesprek kunt constateren dat je er energie of inspiratie van hebt gekregen. Dat het een oplaadplek voor je is gebleken, niet alleen als deelnemer maar ook als coach of trainer.
Het geheim van energiegevende bijeenkomsten
Het geheim van energiegevende bijeenkomsten is tweeledig. Ten eerste is het een plek waar mensen kunnen kalmeren en zich op hun gemak voelen. Daarvoor zijn duidelijkheid, vriendelijkheid en de tijd nemen belangrijke sleutels. Daarnaast geeft het mensen energie als je voorziet in de basisbehoefte van gezien en gehoord voelen. Daarvoor zijn oprechte interesse, aandacht voor het delen van persoonlijke ervaringen en gelijkwaardigheid van belang. In zo’n sfeer ontstaat er vertrouwen en kun je jezelf zijn en laten zien. Je kunt te masker afzetten en je uitspreken.
De afgelopen jaren heb ik uitgezocht wat een bijeenkomst, ontmoeting of plek nu een oplaadplek maakt. Een oplaadplek is voor mij:
Een samenzijn van mensen met een zodanige kwaliteit dat mensen er energie van krijgen. Het is een plek waar mensen helemaal zichzelf kunnen zijn, kalmeren en saamhorigheid kunnen ervaren om van daaruit weer opgeladen de wereld in te gaan.
Handreiking Oplaadplekken: de juiste setting creëren in je coachingstraject
In Handleiding Oplaadplekken deel ik in acht hoofdstukken alles wat ik de afgelopen jaren heb ontdekt en uitgeprobeerd. Deze hoofdstukken heb ik zoveel mogelijk geillustreerd met persoonlijke ervaringen en ze gaan over:
- Voorbereiden
- Uitnodigen
- Verwelkomen
- Introduceren
- Samen (niet) doen
- Reflecteren
- Spanning dragen
- Continueren of stoppen
Ieder hoofdstuk bestaat uit drie delen en begint steeds met wat een bepaalde fase innerlijk van je vraagt qua houding en intentie. Daarna volgt een praktisch deel en eindigt met oefeningen om mee aan de slag te gaan.
Als coach en trainer is het mijn ervaring dat veel van het succes van een coachingstraject of training afhangt van de zorgvuldigheid waarmee je een ruimte creeert, waarin ideeën kunnen onstaan en ervaringen kunnen worden opgedaan. Vandaar ook dat de eerste vier hoofdstukken van het boek aandacht besteden aan het creëren van de juiste setting.
En als je dan zo’n setting gecreëerd hebt, blijkt dat vaak een vruchtbare voedingsbodem om dingen te ontdekken, in gang te zetten en voor elkaar te krijgen. Je krijgt die kracht omdat je vertrouwen in elkaar hebt opgebouwd, gedeelde waarden hebt, samen tegen een stootje kunt en souplesse gaat ervaren in het samenwerken of het nemen van besluiten.
Een veilige setting voor emoties
Oplaadplekken geven ook gelegenheid om onderzoek te doen, om lastige issues samen onder ogen te zien en te ontdekken hoe je je hiertoe verhoudt en wat je er eventueel mee kunt. Denk bijvoorbeeld aan het delen van moeilijke gebeurtenissen, verslavingen en (collectief) trauma. Er is in deze veilige setting ruimte voor frustratie, verdriet en andere emoties, zonder dat je erin blijft steken. Ik denk dat dit soort plekken een tegenwicht bieden aan maatschappelijke problemen als eenzaamheid en polarisatie, omdat je in het midden bij elkaar komt.
Het boek zal je op ideeën brengen of bevestiging geven dat je van nature al veel doet om een energieke sfeer te creëren.
Door: Renate van der Veen. Zij is dialoogexpert en coach en deelt in dit boek wat essentieel is voor het creëren van energiegevende bijeenkomsten en plekken.