Waarom blijf je zitten in een energievretende baan, en weet je niet hoe je dit doorbreekt? Komt dit je bekend voor? Aan het einde van een drukke werkdag heb je je potentie niet benut, en tegelijkertijd heb je weinig energie over om iets te ondernemen.
Wat nu als dit gevoel iets te vaak voorkomt? Wat als je in de spiegel kijkt en je je realiseert wat je eigenlijk al langer weet: het is hoog tijd om van koers te veranderen. Welke stappen zet je? Eén ding is zeker: werk dat niet past bij je kernwaarden en je talenten vreet energie en werk dat een verlengde is van wie je bent, levert juist méér energie op.
Niet weten wat je wil
Niet weten wat je wilt, is heel herkenbaar. We ervaren het namelijk allemaal weleens. Het is onderdeel van het mens-zijn. Het besef dat je even niet weet wat je wilt en erkennen dat dit er is, is een teken dat je openstaat voor ontwikkeling. Dus word niet boos op jezelf omdat je zoekende bent, maar omarm de mogelijkheden die voortkomen uit deze vraag. Dit boek is voor iedereen die verlangt naar ander werk, en zoekt naar een volgende stap.
- Herken jij jezelf in een van de volgende situaties?
- Ik weet niet precies wat ik nu écht wil
- Ik wil mezelf graag verder ontwikkelen.
- Ik ben goed in wat ik doe, maar ik haal er geen voldoening uit.
- Ik haal geen plezier meer uit mijn werk.
- Mijn ware kracht ligt op een ander vlak.
- Ik ben nieuwsgierig naar andere mogelijke banen die goed bij me passen.
- Mijn werk is oké, maar ik ben bang dat als ik wegga het ergens anders niet beter wordt.
Veranderen van koers
Als je in de spiegel kijkt, dan realiseer je je wat je eigenlijk allang weet: het is nu tijd om van koers te veranderen. Je bent klaar voor de volgende fase, maar een helder beeld van de volgende stap ontbreekt om het concreet te maken. Wat wil je écht?
Je verlangt naar werk waar je energie van krijgt, in plaats van dat het energie kost
Je zit bijvoorbeeld in een situatie waarin het werk je inmiddels goed afgaat, eenvoudig zelfs, misschien werk je wel onder je niveau. Toch schuurt er iets, je mist uitdaging. Je hebt niet zo veel plezier meer in je werk en je merkt dat je ondanks dat je de werkzaamheden prima kunt doen, toch vermoeid bent aan het einde van de dag. Het kan ook zijn dat je een aantal keren promotie hebt kunnen maken en zo ben je, jaar in jaar uit, een stapje verder gegroeid. Vaak wordt er zo veel waarde gehecht aan de status en het geld die de promotie oplevert dat je onvoldoende stilstaat bij of je je goed voelt in deze nieuwe positie. Wanneer blijkt dat je het werk na de promotie toch niet zo leuk meer vindt, dan zul je moeten kiezen wat je belangrijker vindt: de status of je werkplezier.
Past je werk nog wel?
Wat doe je dan, als je na jaren werken opeens beseft dat het werk gewoon niet meer bij je past? Wanneer je in zo’n baan zit, dan betekent dit dat je een rol speelt van een persoon die je niet wilt zijn. Dat je een doel nastreeft dat niet belangrijk voor je is. Dit is niet eerlijk tegenover de werkgever, je manager, je collega’s en voornamelijk ben je niet oprecht tegenover jezelf. Wanneer je werk dagelijks meer energie kost dan dat het je geeft, dan zal dit zijn tol gaan eisen. Er ontstaan sneller conflicten, je ervaart minder werkplezier en je bent minder productief. Je wordt steeds vermoeider en chagrijniger, en op den duur kun je er ziek van worden en val je uit.
Moeite met kiezen
Of je blijft gezond. En dan komt het moment dat je tachtig jaar oud bent en met spijt terugkijkt op je leven. De verpleegkundige Bronnie Ware deelde haar inzichten over datgene waar mensen op hun sterfbed het meeste spijt van hebben in haar boek The Top Five Regrets of the Dying (Ware, 2011). Op nummer 1 staat: ‘Ik zou willen dat ik de moed had gehad om een leven te leiden op mijn eigen manier waarbij ik trouw was aan mezelf – niet het leven dat anderen van me verwachtten.’
Inmiddels is Bronnie Ware wereldberoemd en hebben miljoenen mensen haar boeken gelezen. In haar zoektocht naar betekenis legt ze de vinger op de zere plek: we vinden het moeilijk om echt te kiezen voor datgene wat ons gelukkig maakt, wat resulteert in spijt. Spijt is het tegenovergestelde van verlangen. Als je later spijt wilt voorkomen, dan moet je nu je verlangen nastreven. Dat betekent vandaag al starten met je leven zo inrichten dat het past bij wie je wilt zijn. Aangezien werk een groot deel van ons leven bestrijkt, doe je er goed aan om te onderzoeken welke werkzaamheden je het allerliefste wilt doen.
Misschien heb je dit al geprobeerd om een volgende stap te zetten:
- Wachten totdat je rustig de tijd hebt om hier eens goed over na te denken.
- Het zelf eerst helder op een rijtje zetten voordat je anderen om hulp vraagt
- Verzanden in trainingen en opleidingen, omdat je vindt dat je nog onvoldoende kennis hebt.
Dit zijn allemaal oplossingen die in theorie kunnen leiden tot actie, maar veelal blijft het bij gedachten. De tijd is aangebroken om de eerste stap te zetten om je verlangen te vervullen. Tijd voor een transformatie. Als je weet wie je bent, dus wat je kernwaarden en drijfveren zijn, dan biedt dit veel nieuwe mogelijkheden.