We zijn als coaches net mensen. Soms zitten we lekker in de wedstrijd, soms niet. Dan voelen we ons energieloos, futloos of gestrest. Dat is weliswaar menselijk, maar niet wenselijk. Wij zijn het belangrijkste instrument voor de ander. Aandacht is ons ruilmiddel.
Wat een goede coach nastreeft is wat ik noem een flexibele focus. In die zone ben je doelgericht én kun je makkelijk meebewegen met wat er gebeurt. Doe dit lang genoeg en je komt in de flow. Coachen gaat dan ogenschijnlijk met speels gemak.
Om dit te bereiken moet je energiek en fris aan de coaching verschijnen. Hoe doe je dit? En wat heb je daarvoor nodig? Daarover vertel ik je meer binnen onderstaande drie pijlers.
- Structuur
- Inspiratie
- Gezondheid
Structuur
Door meer structuur in te bouwen voorkom je onnodige energielekken. Wat helpt: werken met focusblokken en werkzaamheden uitbesteden.
Focusblokken zijn gekaderde tijdsblokken waarin je specifieke met één taak bezig bent. Zie het als bulkwerk. Hierdoor kun je taken buiten die focusblokken loslaten. Dit geldt bijvoorbeeld voor het maken van content, waar ik het in deze blog over had. Een bekende techniek is de pomodoro-techniek. De tool die je nodig hebt? Een kookwekker.
Een ander krachtig hulpmiddel is iemand die bepaalde taken van je overneemt. Zo heb ik een vast iemand in mijn team die mijn planning en facturatie doet. Hierdoor kan ik dit loslaten en mij focussen op de sessies zelf. Dat is een investering, maar dit is tegenwoordig door virtual assistants te overzien. Zij werken op afstand en voor een relatief laag uurtarief.
Inspiratie
Wie geïnspireerd is, neemt dat mee naar een sessie. Dat draagt dus bij aan jouw energie en frisheid. Maar hoe zorg je voor inspiratie?
Dat is voor iedereen verschillend. Zelf haal ik inspiratie voornamelijk uit audio, tekst en video. Ik maak bijvoorbeeld lijstjes van mijn favoriete podcasts, boeken en video’s. Die luister, lees of bekijk ik als ik voel dat ik wat extra inspiratie nodig heb.
Inspiratie krijg je ook van je omgeving. In deze blog schreef ik al over hoe je de context voor je kunt laten werken. Creëer een omgeving waar je energie van krijgt.
Gezondheid
Wie zich gezond voelt, zowel fysiek als mentaal, heeft meer energie. Ook al hebben we dit natuurlijk niet volledig onder controle, we kunnen er wel een positieve invloed op uitoefenen.
Wetenschappers wijzen steeds vaker op het belang van voldoende beweging, slaap en gezonde voeding. Omdat je coach bent, ga ik ervan uit dat je hier al bewust mee bezig bent. Het gevaar bestaat wel dat je hierin de touwtjes laat vieren in drukke of stressvolle tijden.
Om dat te voorkomen, maak ik zelf gebruik van wat constante factoren op het gebied van tools: een wake-up light om fijner wakker te worden, een stappenteller om dagelijks 10.000 stappen te halen en een drinkfles voor water. Die dingen zijn een gewoonte geworden.
Voortgang bijhouden
In deze blog deelde ik met je welke tools je kunt gebruiken om energiek en fris in een coachingsessie te verschijnen. In de volgende ontdek je wat de beste tools zijn om de voortgang van je coachee bij te houden.
Maak jouw werk als coach nóg leuker, efficiënter en beter. Performance coach Geert Hidding geeft in een reeks blogs zijn kijk op het inzetten van de beste hulpmiddelen. Of zoals hij ze zelf graag noemt: tools