Coaching gaat op een bepaalde manier altijd over verlies en verdriet: ook in ‘normale’ coaching kom je elementen van rouw tegen. Met de gereedschappen die je als coach tot je beschikking hebt, ben je al goed toegerust om ook mensen die rouwen te begeleiden.
Hoe is rouwcoaching hetzelfde als andere coaching?
Het ongemak dat veel mensen voelen wanneer het onderwerp rouw ter tafel komt, is ook de meeste coaches niet vreemd. Je kunt als coach daarom het gevoel hebben dat je, om een cliënt die rouwt te begeleiden, ander gereedschap nodig hebt dan anders. Dat is niet zo. Coaching gaat op een bepaalde manier altijd over verlies en verdriet. Zelfs wanneer mensen niet ‘officieel’ iemand of iets verloren hebben, kom je ook in ‘normale’ coaching elementen van rouw tegen. Iemand die bij jou komt omdat hij* overspannen dreigt te raken, verliest daarmee bijvoorbeeld het vertrouwen in zijn lijf of in een geplande toekomst.
Ook ervaren rouwenden geen andere emoties dan mensen die om een andere reden naar een coach gaan. Verdriet is verdriet, en onmacht is onmacht, wat de onderliggende reden voor deze emoties ook is. Je bent daarom, met het gereedschap dat jij als coach al tot je beschikking hebt, goed genoeg toegerust om ook mensen die rouwen te begeleiden.
Wat is dan het gereedschap dat je kunt inzetten wanneer je rouwende (en niet-rouwende) cliënten begeleidt? Het zijn de vaardigheden die je je als coach hebt eigen gemaakt om iemand op zijn gemak te stellen, een vertrouwensband op te bouwen en een diepgaand gesprek met iemand te voeren. In het basisassortiment van coaches vind je inlevingsvermogen, het vermogen te luisteren, empathie te voelen voor de ander, te parafraseren wat de cliënt zegt, respect te tonen, open vragen te stellen, op de intuïtie te vertrouwen, het vermogen tot directheid en tot uitdagen van de cliënt. Dit basisassortiment komt ook van pas wanneer je mensen coacht die rouwen.
Hoe is rouwcoaching anders dan andere coaching?
Toch zijn er ook aspecten die specifiek betrekking hebben op rouwcoaching. Rouw gaat niet over en kan niet weggenomen worden Als coach ben je eraan gewend om mensen te spreken over hun moeilijkheden. Mensen gaan niet op zoek naar hulp wanneer er in hun leven geen wolkje aan de lucht is. Maar wanneer iemand jouw hulp inroept omdat hij zich wil oriënteren op een nieuwe carrière, of beter wil leren kiezen, dan ligt er een probleem op tafel waarvoor een oplossing te vinden is. Wanneer iemand rouwt is deze oplossing er niet. Een overleden geliefde wordt niet meer levend. Een dwarslaesie geneest niet. Een ontslag kan niet ongedaan gemaakt worden.
Bij rouwcoaching kun je daarom niet toewerken naar een oplossing of een eindpunt waarin het probleem verdwenen is. Rouw gaat nooit helemaal over en is nooit opgelost. Rouw blijft altijd een onderdeel van iemands leven. Rouwcoaching is daarom veel meer gericht op het leren leven met een verlies. Rouwenden zullen het verlies en de bijbehorende emoties moeten toelaten in hun leven, om daarnaast het veranderde leven weer op te pakken. Dat proces gaat met vallen en opstaan en ziet er voor iedereen anders uit.
Bron: Ellen Dreezens – Ieder zijn rouw – Gids voor coachen bij verlies