‘Wil jij een blog schrijven over de Coachingskalender’, vroeg de reactie van boom Coaching. ‘Natuurlijk’, schreef ik enthousiast terug. ‘Hoeveel wil je er hebben?’
Tja, dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden, want toen ik het nieuwe document opende en lekker wilde gaan schrijven, kon ik totaal niets bedenken. Herken je dat? Ik staarde naar het blanco vlak en dacht: ‘Wat zal ik eens schrijven?’ Maar mijn geest bleef leeg en mijn vingers vonden geen woorden om te typen.
365 oneliners, citaten en spreuken
Dus bedacht ik waar ik de afgelopen vijf jaar als hoofdredacteur over heb geschreven. De geweldige schrijvers uit allerlei verschillende disciplines en beroepen, die jaarlijks een topprestatie leveren door samen met mij 365 en soms 366 kantjes te vullen. De 365 oneliners, citaten en spreuken die we met ons allen verzinnen, lenen, onthouden en delen en de 365 kopjes op de achterkant, soms ook een quote of spreekwoord. De bijzondere minicursussen die ook in 2023 in de kalender staan, van onder andere Henri Haarmans en Theo Hoogink, Onno Hamburger en Monique Steenvoorden. Hoe blij ik ben met de redacteuren die hun correctiewerk zo deskundig doen, waardoor zoveel (taal- en stijl)fouten onze gebruikers niet bereiken. Want als je zelf aan het schrijven bent, ligt de focus op de inhoud en dan is een taalfout zo gemaakt. De vormgever die ook voor 2023 zo’n aantrekkelijke omslag heeft weten te maken, die naadloos aansluit bij het motto van 2023: Gooi de trossen los! En natuurlijk de mensen van de uitgeverij, die al 21 edities lang de Coachingskalender produceren en verkopen, met alle tijdslimieten en druk die daar bij horen. Ook de ontwikkeling van de app en de verbinding met Coachlink heeft de uitgever gerealiseerd.
Voor allerlei doeleinden te gebruiken
En terwijl ik dit opschrijf, realiseer ik me dat ik het woord ‘gebruikers’ heb opgeschreven en niet ‘lezers’. Dat komt omdat ik zo vaak hoor dat de kalender niet alleen gebruikt wordt om elke dag even inspiratie of frustratie op te doen. Zo vertelde een bevriende teamcoach dat hij een handvol blaadjes uit de kalender trekt als hij voor de eerste keer met een team werkt. De teamleden mogen dan blindelings een blaadje kiezen en voorlezen wat er op staat. Daarna gaan ze bespreken wat dat inzicht voor het team kan betekenen. Dat is altijd een groot succes, vooral als iemand een gedicht van Dick Bonenkamp te pakken heeft. Een executive coach gebruikt vooral de woensdagkantjes van Edwin Steenvoorden, Richard ten Hoedt en mijzelf, die over management en leiderschap gaan.
Aha-momenten
Voor sommige managers en leiders zijn het open deuren, voor anderen aha-momenten en weer voor anderen echte inzichten en voor allemaal ogenblikken voor reflectie. De opdrachten en oefeningen van de maandag van o.a. Henri Haarmans en zijn collega facilitators, Laura ten Hoedt en mijzelf worden vooral gewaardeerd door teams, die elke week weer iets nieuws vinden om lekker mee te variëren bij het vergaderen, ook virtueel. Een prachtig verhaal gaat over de frustratie van een manager. Hij vond de quotes en de tekst van een blaadje totaal niet bij elkaar passen. Hij bleef erover piekeren, tot hij een paar dagen later een kantje las, waarop iets stond over loslaten wat je toch niet kunt veranderen en het kwartje viel.
Iedere dag in de Coachingskalender heeft een thema
De maandag gaat over instrumenten en methodieken, zodat je daar de hele week plezier van hebt. De dinsdag gaat over samenwerking, de woensdag is voor leiderschap en management, de donderdag voor zelfontwikkeling, de vrijdag voor o.a. conflictmanagement en voor allerlei andere wetenswaardigheden. Het weekend is voor reflectie, ontspanning en plezier. En, zoals het een echte coachingskalender betaamt, we houden ons niet strikt aan deze indeling. Je kunt zo maar een uiitdagende opdracht op een donderdag vinden of een overpeinzing op woensdag. Flexibiliteit is immers hèt talent voor de toekomst.
Gooi de trossen los!
De eerste jaren had de Coachingskalender als ondertitel: ‘Scheur je los’, 20 jaar geleden een originele vondst. Intussen, met zoveel verschillende scheurkalenders is het losscheuren minder opvallend of uitdagend geworden. De laatste jaren heeft de Coachingskalender dan ook ieder jaar een ander thema. Dit jaar is het ‘Gooi de trossen los’. Na de jaren van overleven, is het tijd om te gaan leven en het leven te omarmen, met alle ups en downs, met alle prachtige kansen en stralende tegenslagen. Dus gooi de trossen los, omarm je talenten en (g)roei mee!!!
Francine ten Hoedt, hoofdredacteur van de Coachingskalender