Vaak heb je beide mindsets in je, maar is een van de twee mindsets wel dominanter dan de andere. Vaste of groeimindset: wat heb jij?
Dat kan per fase in je leven en zelfs per situatie verschillen. Misschien heb je op de sportclub een groeigerichte mindset waarbij je telkens de grenzen opzoekt in je fysieke ontwikkeling en doorzet als het moeilijk wordt of tegenzit. Je ziet anderen die gespierder zijn als inspiratie om zelf nog harder te werken. Terwijl je op je werk meer een vaste mindset ervaart en vooral in je comfortzone blijft om te voorkomen dat je fouten maakt. Waarbij je het lastig vindt om om te gaan met collega’s die beter of sneller zijn dan jij.
Je mindset kan ook per mindsetknop verschillen
Zo wil ik alles graag in één keer kunnen en vind ik fouten maken heel moeilijk. Die gedachte had ik al als klein meisje. Mijn moeder heeft me ooit verteld dat ik helemaal overstuur was toen ik bijna vier werd en op school voor de eerste keer mocht proefdraaien. Stel je een vierjarig meisje voor met pijpenkrulletjes die in dikke tranen is, omdat ze nog niet kon lezen en schrijven op haar eerste schooldag. Dat was ik. Ook al stelde mijn moeder me gerust dat je juist naar school gaat om dat te leren. Ik wilde het al kunnen vóórdat ik dat ging leren.
Zelfs nu ik al jaren bezig ben om bewust te werken aan een groeigerichte mindset op dit onderdeel, herken ik deze gedachte nog regelmatig. Terwijl ik op het onderdeel ‘succes van anderen’ een extreem groeigerichte mindset heb. Andere succesvolle mensen inspireren mij enorm om ook zelf te groeien en ontwikkelen. Sterker nog, ik zoek altijd mensen om mij heen die iets kunnen wat ik (nog) niet kan om van hen af te kijken en te leren.
Ben je benieuwd naar je eigen mindset? Doe dan de onderstaande mindset quickscan
Welke mindset is dominant bij jou? Neem je werkcontext in gedachte en zet een kruisje op de stippellijn bij de verschillende mindsetknoppen. Neig jij meer naar de linkerkant of juist meer naar de rechterkant? Denk er niet te lang over na. Je eerste ingeving is vaak de beste. Er is geen goed of fout.
Waar ik goed in ben, kan ik zelf beïnvloeden.
Nee, je bent wie je bent ………………………………………………………… Ja, je kunt altijd nog verder groeien
Wat voel je bij het aangaan van (nieuwe) uitdagingen?
Vermijden ……………………………………………………………………….Omarmen
Hoe ga je om met tegenslagen en hindernissen?
Opgeven …………………………………………………………………………Volhouden
Hoe zie jij inspanning als je iets maar niet onder de knie krijgt?
Nutteloos ………………………………………………………………………… Hoort erbij
Hoe reageer je op kritiek en feedback?
Negeren ………………………………………………………………………….. Openstaan
Wat doet succes van anderen met jou?
Bedreigend ………………………………………………………………………. Inspirerend
De mindset quickscan (gebaseerd op de vijf mindsetknoppen van Dweck, 2017).
Kijk nog eens naar de uitkomst van jouw mindset-quickscan
-
• Staan jouw kruisjes vooral rechts? Dan heb jij een groeigerichte mindset.
• Staan ze vooral links? Dan is de vaste mindset meer dominant bij jou.
• Staan jouw kruisjes afwisselend links en rechts? Dan heb je net als ik een gemixte mindset.
Kijk nog eens naar de mindsetknoppen en bedenk voor jezelf per knop wat de uitkomst betekent voor de manier waarop jij je werk doet en samenwerkt met anderen.
Iedereen kan een groeigerichte mindset ontwikkelen
Je voelt op je klompen aan dat een groeigerichte mindset jou meer helpt om jouw sprankelkracht te boosten dan een vaste mindset. Als jij (op onderdelen) een meer vaste mindset hebt, wees dan niet getreurd. Iedereen kan een groeigerichte mindset ontwikkelen. Helaas is het geen aan- en uitknop, maar iets wat je moet trainen. Tegelijkertijd schuilt daarin ook een veelgehoord misverstand: ‘Een vaste mindset is ongewenst, dus streef altijd naar een groeimindset.’ Het altijd en overal nastreven van een groeimindset is géén doel op zich.
Het is heel normaal dat er bij spannende of moeilijke uitdagingen buiten je comfortzone als eerste reactie ‘vaste’ gedachten in je opkomen zoals: ‘Dit is veel te moeilijk voor mij’, ‘Ik ben hier niet zo goed in, dus zal het me wel lukken?’ Het gaat erom of jij daarin blijft hangen en daardoor je ontwikkeling afremt. Of dat je steeds bewust kiest voor groeigerichte gedachten en van daaruit aan de slag gaat met de gebieden waarin jij wil groeien en ontwikkelen.
Zo kun je werken aan een groeimindset: bewust inzetten van groeizinnen
De belangrijkste stap om te werken aan een groeimindset heb je net gedaan met de mindset quickscan. Dat is bewustwording. Als je merkt dat je vaste mindset-gedachten hebt, probeer deze gedachten dan bewust te vervangen door groeigerichte gedachten. Om je groeimindset te boosten, kun je voor jezelf groeizinnen bedenken. Groeizinnen zijn aanmoedigende en waarderende zinnen die je tegen jezelf, of anderen, kunt zeggen als je aan het leren en ontwikkelen bent en het (nog niet) helemaal lukt zoals je graag zou willen (Pronk & Busschots, 2018). Ze bevatten woorden zoals steeds meer, steeds vaker, steeds beter. Voorbeelden van groeizinnen zijn:
- Ik kan al steeds beter …
- Het lukt me al steeds vaker om …
- Ik ben al steeds meer …
- Ik durf al steeds vaker …
- …
Het mooie van groeizinnen is dat ze positief geformuleerd zijn en in kleine stapjes richting geven aan waar je heen wilt.
TIP
Dus als je komende week in een lastige situatie zit en vaste mindset-gedachten hebt, stop dan even met wat je aan het doen bent. Neem een paar minuutjes de tijd om een aantal groeizinnen te bedenken die jou kunnen helpen om groeigerichte gedachten te hebben en door te zetten.
Bron: Vind je sprankelkracht – Ontwikkel jouw unieke talenten en vergroot je werkgeluk