Veel van de talentenboeken gaan over herkenning van je talenten en hoe je dit kunt ontwikkelen tot een sterk punt. Jessica Kruijssen gaat in Vind je sprankelkracht een stapje dieper: van talenten naar sprankelkracht.
Sterke punten kun je nóg sterker maken als je deze koppelt aan jouw hartenwens (ofwel missie) en kernwaarden. Want zoals we eerder gezien hebben: sprankelkracht voel je als jouw talenten (dat wat je energie geeft), je competenties & kennis (dat wat jij goed kan en weet), je kernwaarden (wat jij belangrijk vindt) en je hartenwens (wat jouw toegevoegde waarde is en hoe jij het verschil kan maken voor anderen) samenkomen. Daar komt bij dat jouw sprankelkracht pas volledig tot zijn recht kan komen als je daar een passende werkcontext bij vindt en je eventuele belemmerende overtuigingen ombuigt naar energieke positieve overtuigingen. Deze elementen vormen samen mijn sprankelkrachtmodel en de kern van mijn boek.
Hieronder licht ik toe wat ik onder je kernwaarden en hartenwens versta en waarom het zo belangrijk is om deze scherp te hebben.
‘Je kunt niet alles worden wat je wil, je kunt wel een betere versie worden van jezelf.’ – Tom Rath
Kernwaarden
Iedereen heeft bewust of onbewust een set aan kernwaarden. Je kernwaarden spelen een grotere rol dan je op het eerste gezicht zou denken. Ze zitten diep in jou verankerd en filteren je beeld op de wereld. Ook kleuren ze je oordeel over anderen, situaties en zelfs jezelf. Ze geven inzicht in wat voor jou belangrijk is in het leven, wat jou motiveert en waarom je doet wat je doet. Je kernwaarden geven daarmee (on)bewust richting aan de keuzes die je maakt in je leven.
Er zijn ontzettend veel kernwaarden. Voorbeelden daarvan zijn vrijheid, bescheidenheid, betrouwbaarheid, zekerheid, oprechtheid en zorgzaamheid. In hoofdstuk 4 van Vind je sprankelkracht duiken we hier verder in en gaan we op zoek naar jouw unieke set aan kernwaarden.
Hartenwens
In de literatuur worden begrippen als missie, purpose en roeping vaak door elkaar gebruikt. Ik noem het jouw hartenwens. We denken bij een hartenwens vaak aan grootse dingen zoals Martin Luther Kings uitspraak ‘I had a dream’. Maar dat is niet waar het om gaat. Het kan ook veel kleiner en dichterbij zijn. Een hartenwens komt voort uit een verlangen. Het is jouw unieke manier om vanuit jouw talenten, competenties en kernwaarden betekenisvol te zijn en waarde toe te voegen in jouw omgeving. Het beantwoordt de vraag: Waarom ben ik hier op de wereld? Wat is mijn unieke toegevoegde waarde? Hoe kan ik bijdragen aan anderen en het grotere geheel? En wat wil ik daarin bereiken?
Remco Claassen (2022) geeft in zijn boek IK een aantal redenen waarom het belangrijk is om jouw persoonlijke hartenwens (of zoals hij zegt, missie) scherp te hebben. Een hartenwens werkt als een kompas en geeft richting en het functioneert als een anker in moeilijke tijden waardoor je veerkrachtiger met de situatie om kan gaan.
Je hartenwens als kompas
Als je je eigen hartenwens goed kent, werkt dat als een kompas. Het geeft richting en focus en helpt je bij het nemen van beslissingen. Waar wil je wel of juist niet op focussen?
Je hartenwens is geen doel of verzameling van doelen. Een doel werkt als een focuspunt waar je naartoe werkt. Als je het bereikt hebt, kun je een nieuw doel stellen. Je hartenwens zegt iets over wie je bent, waar je in gelooft en wat jouw toegevoegde waarde is. Je hartenwens werkt als een startpunt voor je handelen in het hier-en-nu om keuzes te maken en is een continu proces. Dit verschil is weergegeven in figuur 1.5.
Je hartenwens als een anker
We weten allemaal dat er geen blauwdruk van het leven is. Hobbels, bobbels, bochten, kronkels … het hoort er allemaal bij. Iedereen maakt op enig moment kleine of misschien wel grote tegenslagen mee. Soms leiden die ertoe dat je van je pad afraakt en op een zijspoor raakt. Of nog erger, dat je op een dwaalspoor komt. Dat je steeds verder afraakt van wat er voor jou toe doet. Het hebben van een hartenwens is geen garantie dat jij geen tegenslag zal meemaken. Maar bij tegenslag zal je zien dat mensen die een sterke hartenwens als anker hebben veerkrachtiger zijn en makkelijker weer opveren.
Ken je van die tuimelpoppetjes die baby’s vaak als speelgoed hebben? Je geeft er een duw tegen en ze vallen nagenoeg helemaal om. Maar omdat ze aan de onderkant sterk verzwaard (lees verankerd) zijn, wiebelen ze een paar keer heen en weer en staan dan weer rechtop. Nou, zo dus.
Bron: Vind je sprankelkracht – Ontwikkel jouw unieke talenten en vergroot je werkgeluk door Jessica Kruijssen