De checklist ‘Werkgeluk activeren door je brein’ gebruik je om een positieve spiraal van werkgeluk te creëren. Deze checklist is opgebouwd aan de hand van de vier hefbomen van veerkracht. Het is een mix van tips die medewerkers zelf kunnen gebruiken en tips waar je als coachee, hr-manager of de leidinggevende de leiding in moet nemen. Als medewerker kun je die tip aan je leidinggevende of hr geven uiteraard!
1. Zelfbewustzijn: wees je bewust van je eigen gedachten en hoe deze jou beïnvloeden
- Kies twee vaste tijden, bijvoorbeeld wanneer je van en naar je werk loopt, en denk dan bewust: ‘What Am I Thinking’ (W.A.I.T.). Hoe vaker je het doet, hoe bewuster je wordt van je gedachten en hun invloed op je gevoel en gedrag, en je zult ze steeds beter zelf kunnen beïnvloeden.
- Daag negatieve gedachten uit via de methode beschreven bij de hefboom Bewustwording in hoofdstuk 18 van het Handboek Werkgeluk. Kijk nieuwsgierig en mild naar je gedachten, dat helpt om afstand te nemen van je eigen gedachten. Neem ze niet altijd te serieus.
- Als je merkt dat je veel gedachten hebt die je storen, kun je visualiseren dat je de gedachte inpakt in een wolk en dat hij wegdrijft.
- Zorg dat je genoeg pauzes neemt en ontspanning hebt. Je prefrontale cortex ontspant zich dan ook even en je zult daarna weer beter kunnen relativeren en redeneren.
2. Zelfcontrole
- Betrek medewerkers bij het creëren van het beoordelings-enbeloningssysteem (dit kan ook een niet-financiële beloning zijn, naast het algemene beloningssysteem). Doordat ze zelf een motiverende beloning hebben gekozen zal hun zelfcontrole om hun werk af te maken toenemen.
- Versterk de zelfcontrole van een medewerker door hem zich bewust te laten zijn van zijn intrinsieke motivatie en dit te relateren aan de huidige baan. De leidinggevende bespreekt de ambitie van de medewerker op kortere en langere termijn. Zo leert de medewerker om bij hobbels op weg naar dat doel even uit te zoomen en de hobbel in het perspectief te zien van dit hogere doel. Dit versterkt de motivatie en moed om door te zetten om het doel te bereiken.
3. Focus
- Zorg voor afgeschermde ruimtes waar medewerkers prikkelarm kunnen werken.
- Creëer een methode waarbij medewerkers aan kunnen geven dat het hun focustijd is, bijvoorbeeld het ophangen van een teken aan je scherm of het zetten van een teken op je bureau.
- Ontwikkel je eigen focusritueel dat je enkel gebruikt om in focus te komen, zodat het effectief blijft. Je zult merken dat het steeds beter werkt. Een voorbeeld is het aanzetten van een bepaald liedje.
- Leg je telefoon in je tas en sluit al je andere programma’s af als je gefocust wil werken.
- Bedenk eerst wat je grote taken zijn die dag, start minstens een half uur met een taak en open pas daarna je mailbox. Je zult dan al een goed gevoel hebben aan het begin van de dag, waardoor je minder snel afgeleid wordt door kleine taakjes (zoals het beantwoorden van mails) die je een gevoel van beloning geven. Je weet daarnaast beter wat die dag wel en geen prioriteit heeft; zo kun je met meer focus werken en minder tijd verliezen aan minder belangrijke taken.
4. Optimisme
- Medewerkers kunnen terecht bij iemand, zoals hun leidinggevende of externe coach, om hun gedachten en verklaarstijlen te laten uitdagen indien ze daar behoefte aan hebben.
- Een bewezen methode om je gevoel van geluk te vergroten, is het bewust denken aan vijf dingen waar je die dag dankbaar voor was. Dat maakt je bewust van de dingen die wel goed gingen en zo blijf je de grote lijnen zien
Door: Sabine Wanmaker en Elke Geraerts. Deze checklist is afkomstig uit hoofdstuk 18 van Handboek werkgeluk: Vier hefbomen om je brein beter te benutten; Inzichten uit de neurologie voor meer werkgeluk